piątek, 26 kwietnia, 2024

Browar Bury obchodzi pierwsze urodziny

Strona głównaBiznesBrowar Bury obchodzi pierwsze urodziny

Browar Bury obchodzi pierwsze urodziny

- Advertisement -

Rok temu zadebiutował na rynku jaworznicki Browar Bury. Co się działo w browarze przez ten rok możemy pr4zeczytac w informacji prasowej poniżej.

Przez ten rok browar przygotował 19 rodzajów piwa. Dwa z nich to piwa kooperacyjne – jedno to Imperialny Porter Bałtycki uwarzony wspólnie z The Garage Monks i Marcinem Chmielarzem, drugie to Wesoły Misió przygotowane wspólnie z naszymi przyjaciółmi z Jaworznickiego Festiwalu Komedii.

Dwie wersje piwa gose zostały uwarzone tylko z myślą o festiwalach i nigdy nie były butelkowane. Powstało też piwo bezglutenowe, do którego użyto wyłącznie słodu gryczanego i gryki.

Przez ten rok uwarzyliśmy 67 warek piwa, do których zużyliśmy 26 321 kg słodu, 487,5 kg chmielu oraz 2995 kg płatków. W sumie dało nam to 134 000 litrów piwa. 45 warzeń to piwa górnej fermentacji, w tym 6 piw kwaśnych, a 22 dolnej fermentacji. Najmocniejsze uwarzone piwo miało gęstość początkową 25° Plato.

Za wielki sukces poczytujemy sobie trzy medale w znamienitym Konkursie Piw Rzemieślniczych – Kraft Roku 2019. Dwa złota to zasługa Czeskiego Lagera – Desitki oraz Witbiera, a brąz zdobył Milk Stout. Na polu lokalnym zostaliśmy wyróżnieni w konkursie Przedsiębiorcze Jaworzno jako Najlepszy Startup 2019 roku.

Korzystamy z waszych uwag i modyfikujemy nasze receptury, aby piwa były jeszcze lepsze, ale oczywiście pracujemy też nad nowymi piwami. To chyba dobry moment, aby o tym napisać. O dwóch wersjach porteru bałtyckiego leżakującego w beczkach już wiecie, wkrótce premiera obu – Four Roses Bourbon BA oraz Rioja Red Wine BA. W najbliższym czasie ukażą się także Double IPA, Sour Ale Ananas (ale spokojnie, Czarna Porzeczka też wróci) oraz – BUM! – dwie wersje Russian Imperial Stoutu!

Rozwój, rozwój, rozwój – jest dla nas bardzo ważny. W dalszym ciągu docieramy się i w wprowadzamy innowacje browarze. Najbliższa to dołożenie wirówki do warzelni, uruchomienie profesjonalnego laboratorium, które między innymi pozwoli nam samodzielnie propagować drożdże oraz zmiana grzania olejowego na parowe w kotłach warzelni. To oczywiście nie wszystkie nasze pomysły, ale prace nad tymi są zaawansowane.

Pandemia sprawiła, że przygotowania do urodzin zostały wstrzymane, ale skoro odmrażane jest wszystko, to i my odmrażamy nasze urodziny.

Już teraz zapraszamy Was na nieco spóźnioną imprezę urodzinową na sobotę 27. czerwca. Będzie składała się z dwóch części – mini festiwalu przy browarze oraz afterparty w pubie! Szczegóły już wkrótce!

[vc_facebook]

/informacja prasowa/

- Advertisment -

Dzień Ziemi w Geosferze

W Geosferze z okazji Dnia Ziemi odbył się piknik ekologiczny dla jaworznickich szkół. Uczniowie mogli skorzystać ze strefy ekologiczno-edukacyjnej oraz uczestniczyć w warsztatach. W piątek,...

Kolizja trzech na ul. Wysoki Brzeg

Na ulicy Wysoki Brzeg doszło do kolizji trzech aut osobowych. Interweniowały dwa zastępy Państwowej Straży Pożarnej. W piątek, 26 kwietnia na ulicy wysoki Brzeg po...

Pożar budynku na ulicy Traugutta

Zastępy Państwowej Straży Pożarnej interweniowały na ulicy Traugutta, gdzie w jednym z budynków jednorodzinnych doszło do pożaru. W piątek, 26 kwietnia około godziny 14:05 Komenda...