Dla wielu jest podstawą włoskiej kuchni, drudzy twierdzą, że swoją genezę ma w starożytnej Grecji. Jedno jest pewne – pierwszy raz w dokumentach wspomniano o niej w 997 roku, prawdopodobnie to wtedy zaczęła się jej światowa kariera.
Pizza – niekwestionowana królowa imprez, kolacji, obiadów a dla wielu pewnie nawet śniadań.
Są typowo włoskie, amerykańskie czy polskie – czym różnią się rodzaje pizzy i na czym polega jej fenomen tłumaczy Ewelina Ganobis z jaworznickiej pizzerii Mattarello.
To dobry moment, by sięgnąć po kawałek swojego ulubionego placka z dodatkami – na najbliższą niedzielę, czyli 9 lutego, przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy i Jaworzno też będzie świętowało!
Mattarello w tym roku dołącza do obchodów Międzynarodowego Dnia Pizzy i… świętować będzie przez cały miesiąc! Czyli czasu będzie dostatecznie dużo, by spróbować wszystkiego!
Jeśli wierzyć ekspertom – wspólne posiłki zbliżają do siebie ludzi. No, skoro okazja już jest, to jeszcze pozostaje pytanie – z ananasem, czy bez?
[vc_facebook]