piątek, 26 kwietnia, 2024

Najlepsze śniadania białkowe na słodko

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneNajlepsze śniadania białkowe na słodko

Najlepsze śniadania białkowe na słodko

- Advertisement -

Białko jest nieodłącznym elementem naszej diety. Pomaga w budowie masy mięśniowej, odpowiada za prawidłowe funkcjonowania narządów oraz wspiera sportowców w regeneracji po treningu, dostarczając energii i podkręcając przemianę materii. Osoby trenujące oprócz dodatkowej suplementacji z użyciem odżywek białkowych powinny zadbać o wysokobiałkowe posiłki w swojej diecie. Oto kilka propozycji na śniadania białkowe na słodko!

Kiedy jeść białko?

Tak naprawdę nie ma znaczenia, czy białko jest przyjmowanie przed czy po treningu. Najważniejsza jest regularna dawka, rozplanowana w całym jadłospisie. Zdrowe, dobrze przyswajalne białko najlepiej jest spożywać z samego rana. W ten sposób doda Ci energii i na długo zaspokoi głód.

Omlet białkowy na słodko

Jajko jest jednym z najprostszych i najlepszych wyborów, jeśli chodzi o śniadanie białkowe. Prosty sposób przyrządzenia, wysoka wartość energetyczna oraz mnogość dodatków sprawiają, że takie posiłki nie znudzą ci się zbyt szybko. Jak przygotować omlet białkowy na słodko?

Przygotuj jajko, szczyptę proszku do pieczenia, 30 ml wody, płatki owsiane oraz odżywkę białkową o dowolnym, ulubionym smaku. Po zalaniu płatków wrzątkiem i odczekaniu kilku minut zblenduj wszystkie składniki i wlej na patelnię. Podgrzewaj pod przykryciem, a po około 90 sekundach odwróć na drugą stronę.

Jako dodatków do omletu możesz użyć orzechów, suszonych owoców, bananów czy wybranej odżywki zawierającej białka smakowe.

Serek z białkiem smakowym i owsianką

Dla miłośników nabiału doskonałą propozycją będzie śniadanie z chudego twarogu, z dodatkiem smakowej odżywki białkowej oraz owoców. Dobrą opcją jest także dodatek kakao, masła orzechowego lub miodu.

Wystarczy zblendować twaróg z białkiem smakowym (np. czekoladowym, bananowym lub ciasteczkowym), częścią owoców oraz odrobiną wody. Na koniec wystarczy dodać resztę owocowych dodatków na wierzch i gotowe!

Wegańskie śniadanie białkowe

Osoby, które z jakiegoś powodu chcą ograniczyć spożycie nabiału, mogą zamiast twarogu użyć tofu naturalne. Mniejszą zawartość białka można zrekompensować nieco większym dodatkiem białka smakowego, dzięki czemu smak całego posiłku będzie bardziej wyrazisty.

Oprócz owoców jako źródło dodatkowych węglowodanów można użyć wafli ryżowych, które doskonale wpasują się w smak białkowego śniadania.

Owocowa owsianka w wielu smakach

Śniadania białkowe świetnie komponują się z owsiankami. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a dzięki szerokiemu wyborowi białek smakowych nigdy się nie nudzą. Wystarczy około 50g górskich płatków owsianych zalać szklanką wody i gotować, do chwili gdy uzyskasz gęstą konsystencję.

Po zdjęciu z ognia, wsyp ulubione białko smakowe (około 25-30 g), wymieszaj i przełóż do miseczki. Dla podkręcenia smaku i wyglądu śniadania możesz dodać kilka plasterków banana, maliny lub inne owoce, które dopasujesz do smaku twojej ulubionej odżywki białkowej.

Słodki koktajl z białkiem smakowym

Koktajle ze smakową odżywką białkową to doskonała propozycja dla osób, które nie mają czasu zjeść śniadania w domu lub pracy, a chcą zaserwować sobie sporą dawkę energii przed lub po treningu.

Wystarczy wsypać białko smakowe do blendera, zalać mlekiem migdałowym, dodać banany lub inne ulubione owoce i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie musisz już tylko przelać koktajl do shakera lub butelki i możesz ruszać w drogę!

Placuszki proteinowe

Jeśli kochasz placki, pankejki i naleśniki, nie musisz z nich rezygnować przechodząc na dietę wysokobiałkową. Dobrze przyrządzone placki mogą być elementem białkowych śniadań – wystarczy, że niskobiałkowe składniki zastąpisz ulubionym białkiem smakowym.

Rozgnieć widelcem banana, dodaj porcję ulubionej odżywki białkowej (najlepiej sprawdzi się czekoladowa lub owocowa, zależnie od twoich preferencji), jajko, szczyptę cynamonu oraz odrobinę mleka. Całość blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie wylewaj porcję ciasta na rozgrzaną patelnię. Po chwili placki będą gotowe. Serwuj z suszonymi owocami, orzechami lub kawałkami czekolady.

- Advertisment -

Dzień Ziemi w Geosferze

W Geosferze z okazji Dnia Ziemi odbył się piknik ekologiczny dla jaworznickich szkół. Uczniowie mogli skorzystać ze strefy ekologiczno-edukacyjnej oraz uczestniczyć w warsztatach. W piątek,...

Kolizja trzech na ul. Wysoki Brzeg

Na ulicy Wysoki Brzeg doszło do kolizji trzech aut osobowych. Interweniowały dwa zastępy Państwowej Straży Pożarnej. W piątek, 26 kwietnia na ulicy wysoki Brzeg po...

Pożar budynku na ulicy Traugutta

Zastępy Państwowej Straży Pożarnej interweniowały na ulicy Traugutta, gdzie w jednym z budynków jednorodzinnych doszło do pożaru. W piątek, 26 kwietnia około godziny 14:05 Komenda...