REKLAMA

Osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z japońską kuchnią, rozszyfrowanie menu sushi barów (czy też „susharni”, jak zwykło się ostatnio mawiać) może przysporzyć sporo trudności. Sashimi, nigiri, futomaki, uramaki, hosomaki… Zagęszczenie obcobrzmiących nazw może przyprawić o zawrót głowy i łatwo się w tym wszystkim pogubić. Z myślą o mniej doświadczonych miłośnikach orientalnych smaków przygotowaliśmy krótki wykaz najważniejszych pojęć ze świata sushi. Taka mała ściągawka może przydać się również zaprawionym w kulinarnym boju samurajom, wszak jak mawiają japońscy mistrzowie: podstawy trzeba powtarzać nieustannie, bez względu na stopień zaawansowania.

  1. Sashimi. Sashimi nie jest sushi sensu stricto, gdyż do przygotowania tej potrawy nie jest potrzebny ryż. Sashimi to po prostu japoński sposób serwowania surowych ryb, owoców morza oraz mięsa. Składniki krojone są na bardzo cienkie plastry lub w kostkę i podawane same lub z niewielką ilością przypraw. Jednym z najważniejszych elementów w japońskiej kuchni jest dążenie do oddana naturalnego piękna i smaku poszczególnych składników, dlatego sashimi w swoistej hierarchii japońskich potraw zajmuje bardzo wysokie miejsce. Znawcy sushi potrafią ocenić kunszt sushi mastera po samym sposobie, w jaki pokroił on surowego łososia lub tuńczyka.
  2. Nigiri. To jedna z podstawowych i najprostszych (acz również najbardziej cenionych) form podawania sushi. „Nigiri” to po japońsku „ściskać”, „ugniatać” . Podstawą potrawy jest ręcznie uformowany w niewielkie, jakby wydłużone kulki ryż z octem. Na tak przygotowanej bazie układa się plastry ryb lub owoców morza. Jedząc nigiri, pamiętajmy, aby w sosie sojowym zanurzać wyłącznie rybę, dzięki czemu sushi nie rozpadanie się w drodze między miseczką a naszymi ustami.
  3. Maki. Maki to bez wątpienia najbardziej charakterystyczna i najmocniej kojarzona z pojęciem „sushi” odmiana tej japońskiej potrawy. Maki to po japońsku „zawijać”, a samo danie, w największym skrócie, ma postać nigiri owiniętego w płat nori, czyli sprasowane algi morskie. Do przygotowania sushi maki wykorzystuje się specjalną bambusową matę, ułatwiającą „zrolowanie” składników i utworzenie równej rolki. Gotowa rolka krojona jest na plastry 2-3 centymetrowej grubości. Podstawowe odmiany sushi maki to: hosomaki, od japońskiego „hoso”, oznaczającego „cienki”, czyli chude rolki z tylko jednym składnikiem, zazwyczaj rybą lub warzywem; futomaki, od japońskiego „futo”, oznaczającego „gruby”, „tłusty”, czyli grube rolki z co najmniej 4 składnikami; uramaki, od japońskiego „ura”, oznaczającego „odwróconym”, a więc rolki, w których ryż zamiast wewnątrz, znajduje się na wierzchu nori

Chcesz spróbować sushi? Zamówisz je z dostawą na PizzaPortal.pl https://pizzaportal.pl/sushi-na-wynos/

- REKLAMA -


Zewnętrzne linki