Okres jesiennozimowy to czas, w którym najwięcej osób dopada przeziębienie. Pierwsze przymrozki, kilka słonecznych dni, śnieg, deszcz, wiatr i gotowe. Naprzemienna pogoda, z zimnymi i ciepłymi dniami to zwiastun nadejścia przeziębienia i rozpoczęcia się sezonu chorobowego.
Wiele osób przed umówieniem się na wizytę u lekarza często próbuje pozbyć się przeziębienia domowymi sposobami. Niektóre metody są zabójcze dla przeziębienia, inne nie przynoszą żadnego rezultatu. O jakich domowych sposobach w walce z przeziębieniem warto wiedzieć?
Pieczarki:
Badania dowodzą, że jedzenie pieczarek poprawia odporność. Grzyby te zwiększają produkcję białek antywirusowych, które odpowiedzialne są za niszczenie bakterii. Co ciekawe, obróbka termiczna nie wpływa na ich właściwości.
Rosół:
To nie tylko nieodłączny element niedzielnego obiadu, ale również zbawienne lekarstwo na kiepskie samopoczucie przy przeziębieniu. Co niezwykłe, zawarte w rosole karnozyny, które poprawiają nastrój, działają na podobnej zasadzie jak alkohol. Trzeba jednak pamiętać, że sam rosół nie zwalczy przyczyn infekcji, a jedynie wpłynie korzystnie na samopoczucie.
Gęsi smalec:
To rozwiązanie dla wszystkich miłośników tradycyjnej pajdy ze smalcem, chociaż w tym przypadku, zamiast kanapki należy przygotować napój. Przygotowanie mikstury polega na rozpuszczeniu gęsiego smalcu w gorącym mleku. To połączenie pozwala szybko zbić gorączkę, a napój wypity przed snem sprawia, że chory następnego ranka czuje się o wiele lepiej. Gęsi smalec ma również właściwości rozgrzewające i można go używać w formie maści. To rozwiązanie jest szczególnie polecane przy uporczywym kaszlu.
Miód:
Tego specyfiku nie trzeba przedstawiać nikomu. To składnik nieodłączny w leczeniu przeziębienia. Stosowały go nasze babcie, prababcie i pewnie jeszcze wiele innych pokoleń przed nimi. Jednak mało osób może wiedzieć, że miód jest szczególnie zbawienny w leczeniu kaszlu u dzieci do lat 18. Miód jest bardzo efektywny w obniżaniu częstotliwości kaszlu, łagodzi także dolegliwości bólowe oraz ma właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne.
Cebula i czosnek:
Te proste składniki, po których spożyciu zdecydowanie należy umyć zęby, to kolejny sposób na walkę z przeziębieniem. Niewiele osób może wiedzieć, że zarówno czosnek, jak i cebula są naturalnymi antybiotykami.
Herbata z imbirem:
Imbir nie tylko rozgrzewa, ale również ma właściwości przeciwzapalne i odkażające. Warto połączyć przyjemne z pożytecznym i dodać go do herbaty, gdyż jego właściwości podnoszą również odporność.
Mleko z miodem, czosnkiem i masłem:
To rozgrzewająca mieszanka, która postawi cię na nogi. Czosnek i miód działają bakteriobójczo, a dodane do mleka masło nawilża gardło, łagodzi ból oraz hamuje odruch kaszlu.
NU
[vc_facebook]