REKLAMA

Jeżeli kochasz smak pizzy, to zapewne udało ci się już przetestować wiele jej rodzajów. Teraz przyszedł czas na eksperymentowanie z kształtami pizzy. Czy jadłeś już włoskie przysmaki Stromboli i Calzone? Co mają wspólnego z klasyczną pizzą? Znasz ich historię? Jeżeli nie, to zacznij nadrabiać!

Stromboli – pomysł na spotkanie z przyjaciółmi

Danie Stromboli stanowi idealny sposób na to, aby pozytywnie zaskoczyć zaproszonych gości. Jej bazę podobnie jak Calzone tworzy tradycyjne włoskie, drożdżowe ciasto na pizzę. Jest bardzo proste w wykonaniu. Przyrządzenie takiej potrawy nie powinno zająć ci zbyt wiele czasu.

Na przygotowane do wypieku ciasto nakładamy nasze ulubione dodatki. Następnie nacinamy spód w kilku miejscach, a później zawijamy go na farsz, raz z jednej raz z drugiej strony. Aż powstanie pięknie prezentujący się wianek, który można dodatkowo obsypać sezamem.

Historia dania sięga lat pięćdziesiątych, a konkretnie Stanów Zjednoczonych i mieszkających tam Włochów. Jedna z opowieści mówi, że jej autorem jest Nazzareno, inną Mark Aquino. Są też tacy, którzy nazwę potrawy wiążą z filmem Stromboli, w którym wystąpiła Ingrid Bergman.

Calzone – złocisty i chrupiący!

Ten rodzaj potrawy został wymyślony w Neapolu, a konkretnie w rejonie Apulia. Potrawa smakiem przypomina bardzo mocno tradycyjną pizzę, ponieważ ma właściwie identyczne ciasto. Różnicą jest jednak to, że zawija się je przed pieczeniem tak jak tradycyjny pieróg. Może być także nieco bardziej chrupiące, a to za sprawą tego, że jego skórkę smaruje się jajkiem. Szczególną popularność danie ma w Argentynie, serwuje się je tam niemal w każdej knajpce.

Pizza – szybkie danie dla każdego!

Dania bazujące na tradycyjnym drożdżowym cieście do pizzy to idealny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Bez obaw można je zaserwować wtedy, kiedy zaprosimy do siebie gości. Umili każdy wieczór przy dobrym filmie, czy wciągającej grze komputerowej.

Niestety nie należy do dań, które przygotowuje się w kilka, czy kilkanaście minut. Dobra pizza to taka, której ciasto miało minimum pół godziny na wyrośnięcie. Nie chcesz tak długo czekać? Po prostu zamów swoją pizzę albo calzone do domu. Bogaty wybór tego typu dań proponuje Pizzeria Dominium. Lokal znajduje się w wielu miejscach na mapie naszego kraju. Włoski przysmak smakuje doskonale bez względu na to, czy jest to pizza w Krakowie Grzegórzki, czy Gdańsku Wrzeszczu.

- REKLAMA -



Zewnętrzne linki