Gratulujemy panu Pawłowi Smagacz, który na nasz konkurs przysłał przepis na tort szpinakowy. Pan Paweł wygrywa kupon do Borowej Chaty o wartości 50 zł*.
Witam, moja żona zrobiła nie tak dawno na urodziny naszego synka najlepsze szpinakowe danie – tort leśny mech 🙂
SKŁADNIKI: (moja tortownica ma 23 cm)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g mrożonego szpinaku (lub 300 g świeżego, zmiksowanego)
- 4 jaja rozm. L
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Krem:
- 600 ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka wrzątku
- 5 łyżek cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- garść truskawek
- pestki z granatu
Poncz:
- 1/4 szklanki mocnej, słodkiej herbaty z cytryną
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak odmrozić i dokładnie odsączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jaja ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli i cukrem (na najwyższych obrotach). Do jaj wlewać powolutku olej wciąż miksując, ale już na najniższych obrotach. Teraz dodać szpinak, a na końcu mąki i zmiksować. Ciasto wylać do tortownicy, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia i upiec w nagrzanym piekarniku do 170-180 st.C przez ok. 60 min. do suchego patyczka. Upieczone, wystudzić i przekroić na 3 blaty, w tym jeden – ten z wierzchu ma być najcieńszy i należy go skruszyć rękoma. Każdy blat obficie polać herbacianym ponczem.
Krem: Żelatynę rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekspresowo połączyć mikserem z żelatyną. Do kremu wmieszać truskawki. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim. Następnie wyłożyć resztę kremu i całość obsypać pokruszonym ciastem. Na wierzch wysypać pestki granatu. Ciasto schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce.
W tym tygodniu mamy dla Was nowe pytanie konkursowe. Jakie jest Wasze ulubione danie lub przepis na potrawę z makaronem?
Przepisy (mogą być także dołączone zdjęcia) wyślijcie na adres: konkursy.jaw@gmail.com do poniedziałku 19 września.
* Kupon do odebrania w redakcji gazety „Co Tydzień”
[vc_facebook]