6 listopada uczniowie klas 2 c, 2b i 3b Szkoły Podstawowej nr 18 po raz pierwszy próbowali pobić Rekord Guinnessa w organizacji największej lekcji gotowania zdrowego śniadania. Podczas tego wydarzenia na ławkach szkolnych zamiast zeszytów i książek pojawiły się zdrowe i smaczne potrawy przygotowane zgodnie z 12 zasadami zdrowego odżywiania. Mali kucharze przygotowali m.in. wesołe rzeźby twarożkowe, kolorowe kanapki oraz pyszne szaszłyki owocowe.
To była świetna zabawa dla dzieci, dzięki której najmłodsi nauczyli się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie. Koordynatorzy akcji Monika Magiera – Pol, Magdalena Suropek – Dygoń dziękują wszystkim uczestnikom za udział i zaangażowanie oraz zapraszają na kolejną edycje.
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii.