Czwarty raz w Klubie „Relaks” odbył się konkurs kulinarny „Potrawa Regionalna”. Uczestniczyło w nim pięć zespołów śpiewaczych z Jaworzna, ubranych w stroje regionalne. Od lat zespoły kultywują tę tradycję i przekazują przepisy na potrawy regionalne kolejnym pokoleniom. Tym razem stanęły w szranki i przygotowały swoje specjały, spośród których jury wybrało te najlepsze.
Ciężkowianki oraz Borowiacy postanowili przygotować kluski tlone, Jaworznianki wodziankę, Dobrzanki kapustę z grochem, a Szczakowianki pęcak z grochem i warzywami. Wszystkie potrawy oceniało szacowne jury w składzie: Iwona Brandys – Muzeum Miasta Jaworzna, dr Marek Grabski – dyrektor Nadwiślańskiego Parku Etnograficznego w Wygiełzowie oraz Urszula Batko z Górnośląskiego Muzeum w Bytomiu.
Jury najbardziej do gustu przypadła wodzianka autorstwa Jaworznianek. Drugie miejsce przyznano Ciężkowiankom, a trzecie Dobrzankom. Organizatorami konkursu były: eMband, Klub „Relaks” oraz Muzeum Miasta Jaworzna. Teraz organizatorzy liczą na to, że zwycięska potrawa znajdzie się w spisie potraw regionalnych Górnośląskiego Muzeum w Chorzowie.
Dlaczego „redakcja” nie zaprosiła na tak zacną ucztę ???, było zaproszenie na pączki, ale mogłyby mi zaszkodzić, kto wie czym mógłby je Naczelny „oprószyć” 😉
… [Trackback]
[…] There you will find 82233 more Infos: jaw.pl/2014/02/wodzianka-najlepsza-potrawa/ […]