Jest wiele produktów, które możesz zrobić w domu, a nie kupować w sklepie. To rozwiązanie opłacalne pod względem finansowym, ale nie tylko. Szykując deser samodzielnie, wiesz dokładnie, co „znajduje się w środku”. Wybierasz składniki, mieszasz je w takich proporcjach, jak lubisz, a na końcu z dumą prezentujesz deser własnego autorstwa. Jednym z przysmaków, które z powodzeniem można przygotować samodzielnie, jest czekolada do picia.
Gorąca czekolada do picia jest niezastąpiona jesienią oraz zimą. Można przyrządzać ją na wiele sposobów i za każdym razem serwować w towarzystwie innych dodatków. Od Ciebie zależy, jak będzie wyglądał i smakował ten doskonały, rozgrzewający deser.
Jak zrobić czekoladę?
Zastanawiasz się, jak zrobić czekoladę? Przede wszystkim sięgnij po wysokiej jakości składniki. Dobrym pomysłem jest wybór produktów marki słynącej z jakościowych i pysznych czekolad oraz sypkiego kakao gorzkiego z Ghany – czyli z E.Wedel. Obydwa składniki będą potrzebne do przygotowania deseru. Możesz też kupić dowolne dodatki. Do dekoracji przyda się np. bita śmietana, posypka z orzeszków, pianki marshmallows. Jeżeli chodzi o podkreślenie smaku całego słodkiego dania, tutaj kluczowe są przyprawy. Tradycyjny cynamon, ale też egzotyczny kardamon, imbir, a nawet chili wydobędą jeszcze więcej smaku z pitnej czekolady.
Sposoby podania czekolady
Liczy się nie tylko sposób przyrządzenia czekolady, ale też jej prezencja. Dlatego warto skupić się na detalach i podając deser zadbać o dodatki. Dobrze jest umieścić napój w eleganckich szklankach lub kubkach – koniecznie z uchwytami, żeby gorące ścianki nie poparzyły dłoni. Można też wrzucić do środka zmrożone owoce, a nawet kawałki orzechów, czekolady czy bakalie. Propozycje innych ciekawych form podania znajdziesz na: wkuchnizwedlem.wedel.pl. Dla podkręcenia intensywności całego słodkiego dania można serwować je z ciastkami lub owocami. Wtedy zyskasz komplety podwieczorek lub deser, który zachwyci nawet największych łasuchów!
Domowa czekolada na gorąco świetnie zaspokoi apetyt na „coś słodkiego”, rozgrzeje, poprawi humor i stanie się przysmakiem rodzinnym. Takim smakiem warto się dzielić z najbliższymi!