REKLAMA

Cukrzyca typu 2. to przewlekła choroba autoimmunologiczna, której leczenie trwa przez całe życie pacjenta i skupia się głównie na zapobieganiu stanom zaostrzeń objawów. Bardzo ważną częścią terapii przy cukrzycy jest dieta, której przestrzeganie może uchronić chorego przed przykrymi powikłaniami, takimi jak choroba wieńcowa czy nadciśnienie tętnicze. Poniżej przedstawiamy podstawowe informacje o cukrzycy typu 2., a także proponujemy przykładowy jadłospis.

Cukrzyca typu 2. – przyczyny, objawy i powikłania

Cukrzyca typu 2. jest chorobą dziedziczną, odpowiedzialną za około 90% wszystkich zachorowań na cukrzycę. Choć ma podłoże genetyczne, istnieją też pewne zewnętrzne okoliczności, które mogą przyczynić się do jej wystąpienia. Należą do nich m.in. siedzący tryb życia, brak ruchu czy otyłość. Czynnikami ryzyka są także inne choroby przewlekłe, takie jak nadczynność tarczycy, nadciśnienie tętnicze, choroby sercowo-naczyniowe, zespół policystycznych jajników, choroby trzustki i endokrynopatie.

Cukrzyca typu 2. bywa przez wiele lat utajona. Jej diagnozowanie odbywa się za pomocą testu na obecność glukozy w krwi obiegowej, jednak takie badanie w większości przypadków wykonuje się dopiero po zauważeniu przez pacjenta pierwszych niepokojących objawów. Należą do nich:

  • wzmożone pragnienie,
  • wzmożony apetyt,
  • częste oddawanie moczu,
  • skłonność do infekcji,
  • zaburzenia krzepliwości krwi,
  • zaburzenia koncentracji,
  • ogólne osłabienie organizmu.

Skutki nieustabilizowanej cukrzycy mogą być bardzo niebezpieczne. Najczęstsze powikłania dotyczą zaburzenia funkcji nerek, układu nerwowego, moczowego lub odpornościowego, ale także narządów intymnych czy też zębów. Nieleczona cukrzyca ma również bardzo poważny wpływ na nasz układ krwionośny. Może doprowadzić do choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego, zapalenia mięśnia sercowego, udaru mózgu, zawału serca, zastoinowej niewydolności serca, nadciśnienia tętniczego lub choroby tętnic obwodowych.

Dieta przy cukrzycy typu 2.

Cukrzyca jest chorobą związaną z zaburzeniem gospodarki glukozy w organizmie. Oznacza to, że osoby chorujące powinny uważnie dobierać spożywane składniki, tak aby możliwie najściślej ograniczyć spożycie cukrów prostych. Bardzo ważne jest również ścisłe stosowanie się do indywidualnych zaleceń związanych z kalorycznością posiłków. Aby je poznać, warto udać się do dietetyka. Ogólna zasada jest jednak taka,  że diabetycy powinni dzielić posiłki na mniejsze porcje i spożywać je w mniejszych odstępach czasowych, niż ma to miejsce w przypadku utartego schematu śniadanie-obiad-kolacja. Należy także pamiętać, aby spożywane składniki odżywcze charakteryzowały się niskim indeksem glikemicznym. Niewskazane jest włączanie do diety tłustego nabiału czy czerwonego mięsa. Osoba chora na cukrzycę powinna natomiast spożywać dziennie około 4 porcji owoców i warzyw, unikać fast foodów i alkoholu.

Przykładowa dzienna dieta w cukrzycy typu 2. może wyglądać w następujący sposób.

ŚNIADANIE: dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa, średniej wielkości pomidor, dwa plastry chudej wędliny

II ŚNIADANIE: płatki owsiane, niskotłuszczowy jogurt naturalny, garść jagód

OBIAD: warzywa gotowane na parze, duszony pstrąg, porcja brązowego ryżu

PODWIECZOREK: średniej wielkości jabłko

KOLACJA: serek wiejski z rzodkiewką, pół bułki razowej

 

Centrum Medyczne Synexus prowadzi badania kliniczne nad cukrzycą i innymi chorobami przewlekłymi. Osoby posiadające diagnozę niealkoholowego stłuszczenia wątroby zapraszamy na bezpłatne konsultacje lekarskie. Pacjenci mogą skorzystać z bezpłatnego badania wątroby na nowoczesnym urządzeniu Fibroscan®.

- REKLAMA -



Zewnętrzne linki