Zdaniem specjalistów żywienie medyczne jest nieodzownym elementem terapii onkologicznej. Dowiedz się, w jaki sposób żywność medyczna może wspomóc leczenie pacjentów z nowotworami
Wyzwania w żywieniu pacjentów onkologicznych
Większość pacjentów onkologicznych doświadcza zaburzeń łaknienia, wynikających z przebiegu terapii, jak również czynników psychologicznych. Osłabienie, mdłości, brak apetytu i stres redukują możliwość spożywania zbilansowanych posiłków, dodatkowo zmniejszają ich przyswajalność. Tak osłabiony organizm, dodatkowo niedożywiony, znacznie gorzej znosi przebieg terapii. Dowiedziono, że niedożywieni pacjenci onkologiczni częściej są zmuszeni do zaprzestania radioterapii i chemioterapii ze względu na niską tolerancję dla skutków ubocznych. To z kolei prowadzi do pogorszenia się stanu zdrowia i nasilenia się choroby. Co więcej, niedożywienie znacząco wydłuża okres rekonwalescencji, jak i trwania samej terapii.
W jaki sposób żywność medyczna może pomóc w terapii onkologicznej?
Z powyższych powodów łatwo przyswajalna, zbilansowana żywność medyczna jest kluczowym elementem terapii pacjentów onkologicznych. Dostarcza wyczerpanemu terapią i chorobą organizmowi kluczowych składników odżywczych i to w formie, która nawet dla wycieńczonych pacjentów jest stosunkowo prosta do spożycia. Większość preparatów zaliczanych do żywności medycznej dla osób borykających się z chorobą nowotworową jest w formie płynnej. Już niewielka objętościowo porcja może uzupełnić zapotrzebowanie osoby chorej na witaminy, minerały i wszystkie podstawowe elementy diety.
Poznaj żywność medyczną dla pacjentów onkologicznych – na MojFresubin.pl znajdziesz więcej informacji.
Żywienie pozajelitowe – ratunek dla ciężko chorych
Żywienie pozajelitowe zdaniem ekspertów przede wszystkim umożliwia prowadzenie terapii onkologicznej. W niektórych przypadkach nowotwory znajdują się w miejscach uniemożliwiających tradycyjne spożywanie pokarmów lub ograniczających ich przyswajalność. Wtedy żywienie pozajelitowe jest jedynym sposobem na dostarczenie do organizmu pacjenta niezbędnych składników odżywczych, a tym samym – jedynym sposobem na prowadzenie leczenia onkologicznego. Po jego zakończeniu najczęściej pacjenci mogą powrócić do zwykłego odżywiania.
Żywienie pozajelitowe dla niektórych pacjentów jest jednak jedyną możliwością na przeżycie. Niektóre nowotwory zupełnie ograniczają sprawność układu pokarmowego. W takich przypadkach żywienie pozajelitowe jest nieodzowne.