środa, 24 kwietnia, 2024

Wilki do mięsa – dlaczego warto je wykorzystać w restauracji?

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneWilki do mięsa - dlaczego warto je wykorzystać w restauracji?

Wilki do mięsa – dlaczego warto je wykorzystać w restauracji?

- Advertisement -

Mięso mielone jest powszechnie wykorzystywane do gotowania wielu znakomitych dań. Można z niego przygotować ponadczasowe kotlety, pulpety i klopsiki, zapiekanki, tatara, gołąbki, a także potrawy pochodzące z kuchni całego świata. Aby posiłki na bazie mięsa mielonego były smaczne, ważne jest jednak dbanie o wysoką jakość produktów. Kupując gotowe mielone, wiele się ryzykuje. W sklepach zwykle dostępne jest mięso mielone niskiej jakości, przygotowywane na bazie resztek z szynki, karkówki lub piersi z kurczaka. Samodzielnie przygotowane mielone smakuje o wiele lepiej, a dbałość o jego jakość jest łatwiejsza. Jeśli zależy Ci na zadowoleniu gości restauracji, postaw na wilki do mięsa.

1. Wilki do mięsa – czym są i do czego służą?

2. Zalety wilków do mięsa

Samodzielne mielenie mięsa w restauracji jest gwarancją, że wszystkie dania przyrządzone na jego bazie będą smaczne i pełnowartościowe. Restaurator, który stawia na jakość, zawsze może bowiem liczyć na zyski i stworzenie szerokiego grona stałych klientów. Jeżeli prowadzisz własny lokal gastronomiczny i chcesz osiągnąć prawdziwy sukces w swojej branży, sprawdź, dlaczego warto posiadać wilki do mięsa. Nie zastąpi ich żadne inne urządzenie!

Wilki do mięsa – czym są i do czego służą?

Wilki do mięsa to urządzenia gastronomiczne, które służą do mielenia mięsa.Za pomocą specjalnego korpusu mielącego, noża, sitka i ślimaka całe kawałki szynki lub karkówki są przerabiane na mielony półprodukt. Dzięki różnej wielkości oczek w sitkach, możliwe jest przygotowanie zarówno grubszego mięsa, idealnego choćby do zapiekanek w stylu śródziemnomorskim, jak i drobno zmielonego mięsa, które z powodzeniem wykorzystuje się do wyrobu domowych kiełbas. Wilki do mięsa są przystosowane do mielenia każdego rodzaju mięsa, podrobów, a także dodatków smakowych, np. smażonej cebuli, czosnku, pora itp. Urządzenie jest przydatne również w czasie przygotowywania twarogu do sernika, farszu do pierogów i podczas pieczenia pasztetów warzywnych, dlatego znajduje zastosowanie w dużej liczbie lokali gastronomicznych.

Zalety wilków do mięsa

Elektryczny wilk do mięsa przydaje się w wielu sytuacjach. Restauracja może wykorzystać go zarówno podczas produkcji własnych pasztetów i kiełbas, jak i w trakcie gotowania dań głównych. Dzięki niemu wszystkie potrawy mają znakomity smak i aromat. W wilku szybko zmieli się świeże mięso, które restaurator otrzyma od sprawdzonego dostawcy. W ten sposób niweluje się ryzyko, że mielone będzie składać się głównie z niskiej jakości odpadów, tłuszczu, skórek i podrobów. Świeże mielone dodatkowo jest łatwiejsze w obróbce, a jego smak – o wiele głębszy niż w przypadku produktu długo przechowywanego w lodówce lub mrożonego.

Wilk do mięsa jest prosty w obsłudze. Wystarczy podłączyć urządzenie do prądu, a następnie włożyć do niego kawałki mięsa. Mięso dociska się specjalnym kołkiem, by przeszło przez wał ślimakowy aż do noża i sitka. Dzięki temu maszyna w kilka minut mieli dokładnie nawet dużą ilość mięsa i umożliwia szybkie przygotowanie obiadu dla dużej liczby gości. Po użyciu wystarczy zdemontować części służące go mielenia i umyć je ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Wszystkie elementy są wykonane ze stali nierdzewnej, dlatego nawet częste mycie nie ma negatywnego wpływu na ich trwałość.

Wybierając wilki do mięsa, powinno stawiać się na sprawdzonych dostawców. Renomowany producent urządzeń gastronomicznych dostarczy sprzęt, do którego łatwo dokupi się części zamienne działające przez długi czas. Dzięki temu w restauracji znajdzie się niezawodny wilk gastronomiczny, który ułatwi pracę kucharzom i pomocy kuchennej.

undefined

- Advertisment -

Konkurs kulinarny w ZSP nr 4 w Jaworznie

Konkurs ,,Moje pasje kulinarne” odbył się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Jaworznie. Jego tematyką były zioła i kwiaty w kuchni oraz ich...

Zawodnicy klubu ,,Fighting Jaworzno” ze złotymi medalami Pucharu Polski

Złote medale podczas Pucharu Polski w Kickboxingu wywalczyli zawodnicy kluby ,,Fighting Jaworzno". 20 kwietnia 2024 roku w Płocku odbył się Puchar Polski w Kickboxingu, na...

W WSB odbyła się debata o bezpieczeństwie młodzieży

Debata społeczna ,,Porozmawiajmy o bezpieczeństwie młodzieży” odbyła się w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa w Jaworznie. Inicjatorem tego wydarzenia była Komenda Miejska Policji w Jaworznie. W Wyższej...