Czarna herbata jest tą, która najczęściej pojawia się w domach na całym świecie. Warto jednak urozmaicić codzienne picie tego napoju o dodatkowe wersje. Każdą z nich charakteryzują wyjątkowe wartości prozdrowotne i niepowtarzalny smak.
Zielona herbata – bogactwo zdrowia
Jest jednym z najsłynniejszych rodzajów herbaty, choć często bywa niedoceniania. Wiele osób zrezygnowało z jej picia, skarżąc się na cierpki, gorzki smak. Warto jednak pamiętać, że pojawia się on wyłącznie przy nieprawidłowym zaparzeniu herbaty zielonej; albo zbyt długim, albo wrzącą wodą. Optymalną temperaturą parzenia jest 70 do 80°C, a czasem – 2-3 minut. Wówczas odczuwalne są przyjemne warzywno-owocowe nuty. Wprowadzenie tej herbaty do swojej diety to doskonały sposób na poprawę pracy jelit i ograniczenie ilości tłuszczów wchłanianych z posiłków, a więc niezbędny punkt każdej diety redukcyjnej. Dzięki zawartości fluoru ma także korzystny wpływ na zdrowie zębów.
Biała herbata – napój Cesarza Shennonga
Legenda głosi, że biała herbata została przypadkowo odkryta przez chińskiego cesarza Shennonga, który ogłosił jej niezwykłe właściwości prozdrowotne. Jak w każdej legendzie i w tej jest ziarno prawdy – ten gatunek herbaty to ma wiele wartościowych właściwości. Stanowi bogactwo witamin C, A, D, K oraz z grupy B i minerałów takich jak wapń, fosfor, selen, potas, cynk, magnez czy nawet żelazo. Dodatkowym wsparciem dla organizmu jest zawarty w niej fluor, niezbędny dla dobrej kondycji zębów. Regularne picie tego rodzaju herbaty dostarcza organizmowi także licznych antyoksydantów, a tym samym spowalnia proces starzenia się skóry i zwiększa jej odporność na promienie UV. Nie mniej istotne są tutaj walory smakowe – napar jest wyjątkowo delikatny, a swoją subtelnością uprzyjemni każdy leniwy wieczór.
Herbata z jaśminem – niezapomniany smak
Biała herbata z jaśminem uważana jest przez smakoszy za jedną z najlepszych na świecie. Jaśmin dodawany jest także do zielonej, czarnej i rooibosa, jednak to właśnie biała spotyka się z najbardziej pozytywnymi opiniami. Kwiat doskonale komponuje się z delikatnością białej herbaty, tworząc fantazyjną, niezwykle aromatyczną kombinację. Wzbogaca herbatę nie tylko pod względem smakowym, ale także zapobiega rozwojom infekcji i wspomaga pracę serca, redukując poziom „złego” cholesterolu, chroniąc dzięki temu przed zawałem.
Różnorodność dostępnych rodzajów herbat pozwala na dbanie o swoje zdrowie i piękno w sposób naturalny. Warto sięgać po nieznane dotąd gatunki w poszukiwaniu ulubionego smaku!