wtorek, 23 kwietnia, 2024

Właściwości wątróbki – czy ona jest zdrowa?

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneWłaściwości wątróbki - czy ona jest zdrowa?

Właściwości wątróbki – czy ona jest zdrowa?

- Advertisement -

Wątróbka stanowi cenne źródło witamin i składników mineralnych, a także łatwo przyswajalnego biała. To doskonała alternatywa dla m.in. drobiu, ponieważ jest o wiele tańsza. Posiłek z nią w roli głównej można szybko urządzić. Jakie są jeszcze właściwości wątróbki i czy ona jest zdrowa?

Wątróbka – bogate źródło witamin i minerałów

Nie ma najmniejszej wątpliwości, że wątróbka to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej żelazo. Co ciekawie, w 100 gramach wątróbki drobiowej jest aż 20 razy więcej żelaza niż w piersi z kurczaka. Braki tego minerału, powodują anemię. Żelazo odpowiada bowiem za wytwarzanie hemoglobiny. Ta z kolei, przy pomocy czerwonych krwinek, transportuje tlen do komórek ciała.

Dlatego jedzenie wątróbki to doskonałe rozwiązanie przy niedokrwistości. Wątróbka stanowi także doskonałe źródło witamin z grupy B, w tym b12, b2,B3 oraz B9 – kwasu foliowego. B12 zapobiega w powstawaniu anemii, a także dba o układ nerwowy. B3, czyli niacyna, ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Natomiast B2 bierze udział w procesie metabolizmu, reguluje odporność i wpływa korzystnie na wzrok. Oprócz nich w wątróbce występuje witamina A,D oraz K.

Jeżeli szukacie więcej informacji o właściwościach wątróbki to koniecznie przeczytajcie ten artykuł https://citymag.pl/czy-watrobka-jest-zdrowa-zalety-wady/.

Wątróbka – źródło przyswajalnego białka

Wątróbka bardzo często znajduje się w menu osób uprawiających sport. Stanowi bowiem źródło dobrze przyswajalnego biała, przy stosunkowo niskiej cenie. Zawartość można porównać do ilości białka, znajdującego się w drobiu. W związku z tym, jest idealna dla osób aktywnych fizycznie, których celem jest zbudowanie tkanki mięśniowej.  Co więcej, witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na nadbudowę włókien mięśniowych oraz regenerację powysiłkową. To kolejna zaleta, którą cenią sobie osoby ćwiczące.

Warto dodać, że źródłem białka jest zarówno wątróbka wołowa, wieprzowa, jak i drobiowa. Dlatego można wybrać ulubioną. Warto ją gotować lub prażyć w sosie własnym. Wtedy jest najzdrowsza.

Właściwości wątróbki – czy jest zdrowa?

Wątróbka bez wątpienia jest zdrowa, a do tego tania. Dzięki niej można  niedrogo uzupełnić niedobory m.in. żelaza czy witamin z grupy B. Doskonale sprawdzi się u osób aktywnych fizycznie, dzięki temu, że jest źródłem dobrze przyswajalnego białka.  Co więcej, do roli wątróbki należy również neutralizowanie toksyn, gromadzących się w naszym organizmie. Podsumowując, jej najważniejsze właściwości to:

  • Bogate źródło witamin z grupy B,
  • Wysoka zawartość witaminy A,
  • Bogate źródło żelaza,
  • Źródło minerałów,
  • Źródło wysokiej jakości dobrze przyswajalnego białka
  • Przyswajalna forma żelaza,
  • Źródło pierwiastków takich jak miedź, cynk i chrom,
  • Uczestniczy w procesie regeneracji powysiłkowej.

Artykuł powstał ze wsparciem merytorycznym portalu lifestyle CityMag.pl.

 

- Advertisment -

Pijana kobieta uderzyła autem w barierki w okolicy sklepu Netto

Samochód osobowy wbił się w barierki na obwodnicy przy sklepie Netto. Kierująca była pod wpływem alkoholu. W niedzielę 21 kwietnia doszło do zdarzenia drogowego, w...

Uprawy są niszczone przez dziki

Jeden z mieszkańców Jeziorek skarży się w sprawie szkód, jakie dziki zostawiają na uprawach. Dziki w centrum miasta to jest wierzchołek góry lodowej. Problemy sprawiają...

Zlikwidowano ograniczenie prędkości na łuku na ul. Katowickiej

Szeroko komentowane przez Jaworznian ograniczenie prędkości do 30 km/h z łuku na ul. Katowickiej zostało usunięte. Mieszkańcy Jaworzna bardzo żywo określali swoje stanowisko jako pełne...