REKLAMA

Elegancki serwis obiadowy jest bez wątpienia główną atrakcją wielu stołów. To coś więcej niż zwykłe naczynia do serwowania jedzenia. Piękna zastawa stołowa podnosi wartość estetyczną posiłków, sprawia, że wyglądają smakowiciej, a także tworzy we wnętrzu wyjątkową atmosferę. W związku z tym najwyższej jakości zestaw obiadowy, który ładnie się zaprezentuje, a jednocześnie będzie praktyczny, jest obowiązkowym wyposażeniem kuchni każdego, kto przygotowuje codzienne posiłki dla swojej rodziny, a także odświętne dania dla zapraszanych gości. Kluczową kwestią przy wyborze zastawy stołowej jest to, jaki jej rodzaj najlepiej spełni nasze oczekiwania, będzie trwały, ładny i praktyczny. Najpopularniejsze serwisy obiadowe wykonane są z ceramiki lub z porcelany. Czym różnią się te materiały? Chociaż oba są bardzo podobne, można wskazać na ich znaczące różnice.

Praktyczne serwisy obiadowe z ceramiki

Ceramika to bardzo popularny materiał, powszechnie wykorzystywany do produkcji różnych naczyń, takich jak kubki, filiżanki, talerze, miski, patery, a także wieloelementowe serwisy obiadowe. Wyroby ceramiczne są zazwyczaj przyjazne dla budżetu, dostępne w różnych kształtach, wzorach i kolorach. Cena takich serwisów jest oczywiście uzależniona od jakości danego zestawu, jego liczby elementów, a także marki. Na rynku dostępne są wyroby mniej i bardziej znanych producentów, charakteryzujące się niższą lub wyższą jakością wykonania. Znajdziemy zestawy obiadowe dla 4, 6, 12, a nawet 18 osób. Niektóre serwisy ceramiczne do złudzenia przypominają te porcelanowe, a inne są dość grube, ciężkie i o rustykalnym wyglądzie. Ceramika jest szkliwiona i wypalana. Wiązania jonowe i kowalencyjne ceramiki odpowiadają za wiele unikalnych właściwości tego materiału, takich jak: wysoka twardość, wysoka temperatura topnienia, niska rozszerzalność cieplna i dobra odporność chemiczna, ale także za niektóre niepożądane cechy, przede wszystkim kruchość, a tym samym podatność na odpryski i pękanie. Mimo niższej odporności mechanicznej, niektóre komplety naczyń obiadowych z ceramiki nadają się do użytkowania w kuchence mikrofalowej i do mycia w zmywarce.

Wśród zestawów ceramicznych znajdziemy również naczynia wykonane z porcelitu, a także z fajansu. Produkowane podobnie jak te porcelanowe, ale ze składników gorszej jakości, przez co artykuły cechują się mniejszą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a także nie są tak śnieżnobiałe. Takie naczynia mają też swoje zalety – są tańsze, dostępne w różnych kolorach, a często też zdobione barwnymi wzorami. Polecane dla osób lubiących styl retro czy rustykalny. Z pewnością dodadzą wnętrzu niepowtarzalnego charakteru i sprawdzą się przede wszystkim do codziennego serwowania posiłków dla bliskich.

Eleganckie zestawy obiadowe z porcelany

Porcelanowy serwis obiadowy wykonany jest z glinki drobnocząsteczkowej, zwykle złożonej ze skalenia, kaolinu i kwarcu, wypalanej w wyższej temperaturze. To sprawia, że powstałe naczynia są wyjątkowo trwałe, nieporowate, cieńsze i bardziej delikatne, co nadaje im prawie półprzezroczystego wyglądu. Są znacznie mniej podatne na odpryski czy pęknięcia niż naczynia ceramiczne. Serwisy obiadowe z porcelany dostępne są w różnych stopniach bieli, od kości słoniowej przez niebiesko-szary do jasnej bieli. Nie brak tu także pięknych wzorów, czarnych lub kolorowych, kwiatowych, geometrycznych lub jeszcze innych. Podobnie jak serwisy ceramiczne, zestawy obiadowe z porcelany również zawierają różną liczbę elementów i mogą być przeznaczone dla 4, 6 czy 12 osób. Porcelana jest eleganckim, a jednocześnie bardzo praktycznym materiałem. Jej odporność na wysoką temperaturę można uzyskać wypalając porcelanę w bardzo wysokiej temperaturze podczas jej tworzenia. Choć większość nowoczesnych serwisów z porcelany nadaje się do mycia w zmywarce, to jednak zawsze należy zwracać uwagę na zalecenia producenta. Nie każda porcelana będzie mogła być myta mechanicznie. W niektórych przypadkach zmywarka mogłaby uszkodzić kolor i zdobienie porcelanowych naczyń. Naczynia porcelanowe mogą być też w większości użytkowane w kuchenkach mikrofalowych. Warto jednak pamiętać, że elementy ze złotą, srebrną lub platynową obwódką nie powinny być wkładane do mikrofali.

Naczynia porcelanowe wyróżniają się eleganckim wyglądem, dlatego zdecydowanie bardziej nadają się na formalne okazje. Sprawdzą się na różnych przyjęciach, świętach, uroczystościach, proszonych obiadach i kolacjach. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by użytkować porcelanę każdego dnia, celebrując w ten sposób posiłek z bliskimi lub z zaproszonymi gośćmi. Do wyboru mamy klasyczne naczynia śnieżnobiałe, ale również zdobione wzorami.

Oryginalna porcelana kostna

Jeszcze innym rodzajem porcelany jest porcelana kostna. Wytwarzana jest ze spopielonych kości zwierzęcych i glinki porcelanowej, a wypalana w nieznacznie niższej temperaturze. Taki sposób produkcji pozwala uzyskać materiał, który jest bardzo lekki, delikatny w dotyku i półprzezroczysty o mlecznym wyglądzie. Mimo swojej delikatnej prezentacji, porcelana kostna jest w rzeczywistości najmocniejszym i najtrwalszym materiałem, z którego wytwarzane są naczynia.  Biała porcelana kostna ma cieplejszy ton, często określany jako „śnieżnobiały”. Taki serwis obiadowy zazwyczaj można myć w zmywarce i, o ile nie ma metalicznych zdobień, można go również umieścić w kuchence mikrofalowej. Zawsze jednak należy zapoznać się z zaleceniami producenta, by nie zniszczyć porcelanowego serwisu. Jeśli zdecydujemy się na mycie ręczne takiego zestawu, również nie będzie problemu. Ze względu na swoją delikatną, gładką, szklistą teksturę porcelana jest wyjątkowo łatwa w czyszczeniu. Wystarczy woda i mydło do naczyń, by natychmiast usunąć plamy tłuszczu i resztki jedzenia.

Jakość produktu zależy od całkowitej ilości zawartego w nim popiołu kostnego. Wiele restauracji i hoteli używa podobnych zestawów obiadowych ze względu na ich większą trwałość i dłuższą żywotność. Porcelanowa zastawa stołowa występuje w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach. Dzięki temu nadaje się na wszystkie wydarzenia i okazje. Może być używana codziennie lub zarezerwowana na bardziej formalną okazję spożywania posiłków.

Praktyczna i elegancka zastawa obiadowa

Dwa rodzaje zestawów obiadowych, z którymi spotkamy się najczęściej to serwisy ceramiczne i serwisy porcelanowe. Zarówno ceramika, jak i porcelana są bardzo chętnie wykorzystywane do produkcji różnego typu naczyń, ze względu na wymiar estetyczny, a także wymiar praktyczny. Odpowiednio użytkowane, czyszczone i przechowywane będą służyły przez lata. Wśród zestawów z ceramiki, jak i tych z porcelany, znajdziemy naczynia nowoczesne, ale i tradycyjne, okrągłe lub kwadratowe, przeznaczone dla 4, 6, 8 lub 12 osób. Niektóre zestawy są wzbogacone dodatkowymi elementami, takimi jak waza do zupy, sosjerka i półmiski.

 

- REKLAMA -
Zewnętrzne linki