Kuchnia włoska jest chętnie wybierana przez Polaków, dlatego lokale serwujące pizzę, stanowią silny filar branży gastronomicznej. Duża konkurencja na rynku sprawia, że pizzerie muszą ze sobą rywalizować i przygotowywać dania na najwyższym poziomie. Oprócz umiejętności szefa kuchni oraz dostępu do oryginalnych, włoskich składników, ważną rolę odgrywa wyposażenie pizzerii. Bez dobrego sprzętu, nie da się przygotować prawdziwej pizzy według tradycyjnej receptury.

Pizzeria – pomysł na własną gastronomię

REKLAMA

Inwestycja w lokal gastronomiczny to intratny biznes, na który zawsze będzie zapotrzebowanie. Szybkie tempo życia i brak czasu sprawiają, że ludzie chętnie korzystają z oferty dowozu jedzenia. Od wielu lat najpopularniejszym daniem zamawianym z dostawą do domu jest pizza.

Własna pizzeria to idealny pomysł na biznes, jednak nie wystarczą tylko dobre chęci, aby lokal odniósł sukces. Przede wszystkim trzeba zadbać o dobre zaplecze gastronomiczne, dzięki czemu będzie możliwe przyrządzenie prawdziwej, włoskiej pizzy. Na wyposażenie pizzerii składa się nie tylko profesjonalny piec, ale także akcesoria kuchenne oraz przybory do przyrządzania ciasta.

Niezbędne wyposażenie pizzerii

Sercem każdego lokalu gastronomicznego jest kuchnia, która musi spełnić odpowiednie warunki techniczne i sanitarne. Powodzenie pizzerii w dużej mierze zależy od dostępności specjalistycznych sprzętów, które pozwolą kucharzowi przygotować smaczne danie. Nawet najbardziej doświadczony kucharz nie będzie w stanie zrobić dobrej pizzy, jeżeli nie będzie miał do dyspozycji profesjonalnego pieca. To on właśnie stanowi klucz do sukcesu i pozwala wypiec ciasto o odpowiedniej kruchości i strukturze. Tradycyjna pizza przygotowywana jest w kamiennym piecu, jednak na rynku dostępne są urządzenia, dzięki którym można wypiekać ciasto tak jak w słonecznej Italii.

Rodzaje pieców do pizzy

Planując zakup pieca do pizzy, trzeba wcześniej określić, jaki wariant sprawdzi się w Twoim lokalu. Jeżeli chcesz stworzyć typową pizzerię, w której menu będzie składało się z różnych rodzajów pizzy, musisz zainwestować w dobrej jakości piec. Przed zakupem powinieneś oszacować również jego zapotrzebowanie. Jeżeli przewidujesz, że dziennie będziesz wypiekał duże ilości pizzy, sprawdzi się piec dwukomorowy, do standardowego zapotrzebowania wystarczy piec jednopoziomowy. Wśród dostępnych wariantów urządzeń, dzieli się je również ze względu na źródło zasilania.

  • Piece gazowe – jest to najbardziej wydajny wariant, który sprawdzi się w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Mimo że koszt zakupu takiego modelu wiąże się ze sporą inwestycją, to późniejsze koszty eksploatacji są dużo tańsze niż przy innych źródłach zasilania.
  • Piece elektryczne – pozwalają na lepszą kontrolę, gdyż wyposażone są w panel sterowania i pomiaru temperatury. Piece elektryczne są łatwe w obsłudze i wygodne w użyciu, jednak przy intensywnym eksploatowaniu mogą generować wysokie koszty utrzymania. Wariant ten polecany jest do niewielkich pizzerii, gdzie ilość przygotowywanej pizzy jest umiarkowana.

Ważny jest również wybór podstawy do pieca, którą najlepiej kupić w komplecie. Dopasowanie konstrukcji do parametrów pieca do pizzy jest kluczowe, gdyż pozwala na właściwą stabilizację urządzenia oraz wpływa na komfort użytkowy. Sprawdź profesjonalne piece do pizzy: https://www.goga-gastro.pl/category/piece-gastronomiczne-piece-do-pizzy-elektryczne

Własna pizzeria to dobry pomysł na biznes, ale warto zadbać o najwyższej jakości wyposażenie. Fot. Pixabay.com

Akcesoria do pizzy

Poza profesjonalnym piecem do pizzy, niezbędne są również akcesoria dodatkowe, bez których nie będzie możliwe prowadzenie pizzerii. W tej kategorii można wymienić kilka podstawowych elementów.

  • Siatki – niezbędne do wyrobienia ciasta do pizzy o odpowiedniej konsystencji. Siatki dostępne są w różnych rozmiarach, gęstości splotu oraz kształcie.
  • Blachy – wykorzystuje się je do wypieku ciasta, dzięki czemu pizza równomiernie się upiecze. Blachy wykonane są ze stali i nadają się do użytku w piecu elektrycznym i gazowym.
  • Deski – służą do serwowania pizzy w lokalu. Podanie dania na drewnianej desce to tradycyjny sposób charakterystyczny dla włoskich pizzerii.
  • Łopaty – umożliwiają wkładanie i wyjmowanie ciasta z pieca, dzięki czemu kontrolowanie wypieku będzie bardziej precyzyjne.
  • Radełka – ułatwiają porcjowanie pizzy na tradycyjne trójkąty.

Wybierając akcesoria do pizzy należy zwracać uwagę, aby były najwyższej jakości. To nie tylko zagwarantuje ich żywotność, ale także ułatwi pracę. Warto więc wybierać radełka o ostrym ostrzu, blachy ze stali nierdzewnej oraz deski i łopaty z naturalnego drewna, bez chemicznej powłoki.

Torby do pizzy

Jeżeli w Twoim lokalu dostępna jest opcja dostawy, musisz zainwestować w dobrą torbę do pizzy. W tym przypadku ważne są jej parametry, takie jak wymiary, sposób zamknięcia oraz pojemność. Nie można zapomnieć o tym, aby torba posiadała właściwości termoizolacyjne, dzięki czemu dostarczona pizza będzie zawsze gorąca. Najnowocześniejsze modele wyposażone są we wkładkę podgrzewającą, która jeszcze lepiej zatrzymuje temperaturę. Torba powinna być również usztywniana, aby w trakcie transportu kartony z pizzą były odpowiednio ustabilizowane.

 

 

- REKLAMA -
Zewnętrzne linki