Jak ważne są witaminy w diecie człowieka, nie trzeba nikogo przekonywać. Co, jednak jeśli nie chcemy brać tabletek? Odpowiedź jest bardzo prosta i pewnie już ją znacie, wystarczy sięgnąć po odpowiednie owoce i warzywa. Zwłaszcza jesienną porą, kiedy szczególnie potrzebujemy wzmocnić organizm.
Najważniejsze witaminy
Witaminy odpowiadają za prawidłowy przebieg wielu procesów biologicznych zachodzących w organizmie człowieka. Pośród nich na szczególną uwagę zasługują witaminy odpowiedzialne za rozwój kości, mięśni, prawidłowy wzrok oraz zdolność do koncentracji. Większość witamin nie jesteśmy sami zsyntetyzować w naszym organizmie, ale tu z pomocą przychodzą nam owoce i warzywa bogate w takie związki. Dlatego też, jeśli czynnie uprawiamy sport, należy pamiętać, iż obuwie sportowe i nawodnienie to nie wszystko – jeśli nie zapewnimy odpowiedniej ilości witamin, nasze wysiłki z pewnością nie przyniosą zamierzonych rezultatów.
Owoce – bogactwo witamin
Jabłko – jest to owoc łatwo dostępny w Polsce, a przy tym nie jest drogi. Dlatego też warto sięgać po niego przez cały rok. Jabłka posiadają w swoim składzie dużo błonnika rozpuszczalnego – pektyny, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi, witaminy C, A, E, K oraz ryboflawinę, niacynę, oraz kwas foliowy.
Morele – słodkie, żółte owoce pomagają regulować ciśnienie krwi oraz wspomagają pracę nerek. Dodatkowo są bogatym źródłem potasu, fosforu, witaminy B, C, PP oraz błonnika pokarmowego.
Awokado – Ten egzotyczny owoc pochodzi z dalekich upraw, jednakże nie powinien być dyskryminowany z tego powodu! Awokado w swoim składzie posiada dużo odżywczych i zdrowych kwasów tłuszczowych oraz likopen, potas, luteinę oraz witaminy C, E, A. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów witaminy dużo lepiej i szybciej się wchłaniają.
Banan – jest to cenne źródło potasu – w szczególności dla osób, które zażywają lekarstwa z efektem ubocznym obniżającym jego ilość. Dodatkowo można w nich znaleźć fosfor, magnez i wapń oraz witaminy A, C, E, K.
Kiwi – choć jego cierpki smak może niektórych zniechęcić, to jednak nie powinniśmy z niego rezygnować! Kiwi to bogactwo witaminy C oraz A. W jego składzie występuje również wapń, magnez oraz żelazo.
Ananas – A, C, B1, B2, B6 – to tylko niektóre z witamin w składzie tego słodkiego owocu. Jeśli potrzebujemy dodatkowej dawki minerałów, ananas zapewni nam kwas foliowy, cynk, miedź, żelazo oraz fosfor.
Najbardziej wartościowe są świeże owoce jedzone na surowo lub w postaci soków – bardzo dużo przepisów znajdziemy w internecie, zarówno na takie dodające energii koktajle, jak i poprawiające koncentrację przed ważnym egzaminem lub nauką. Nie zapominajmy również o zbawiennym wpływie witamin i minerałów na wzmocnienie odporności organizmu na chłodniejsze dni, dzięki nim możemy zapomnieć o katarze i przeziębieniach jesienią i zimą.