wtorek, 19 marca, 2024

Gęsina na św. Marcina – Kolacja degustacyjna

Strona głównaBiznesGęsina na św. Marcina - Kolacja degustacyjna

Gęsina na św. Marcina – Kolacja degustacyjna

- Advertisement -

Poznaj staropolskie zwyczaje kulinarne. Już 11 listopada w restauracji Trzy Bramy będzie możliwość degustacji tradycyjnych dań z gęsiną w roli głównej. To idealny sposób na spędzenie święta niepodległości. Zobacz co przygotowaliśmy.


Polska tradycja

11 listopad to dla Polaków dzień święta odzyskania niepodległości. Czy pamiętacie, że w tym dniu wypada też dzień św. Marcina? O tym zapewne pamiętały nasze babcie i prababcie. Dzień ten był wyjątkowy, jak na babcie przystało, kulinarnie. Staropolskie przysłowie głosi:

„Najlepsza gęsina na św. Marcina”

I rzeczywiście w tym dniu na polskich stołach królowały gęsi. Później przez cały okres jesienno- zimowy spożywane było to właśnie mięso. Wzmianki o polskim święcie gęsiny pojawiały się już od XVII w. Kuchnia polska to ogromne bogactwo i różnorodność smaków, które współcześnie niestety zamieniamy na szybkie posiłki. Warto wrócić do tych pysznych tradycji, choć raz w roku.

Gęsi w Polsce

Chociaż pod względem hodowli gęsi jesteśmy potęgą, nie jest to produkt łatwo dostępny. Dlaczego? Większość mięsa trafia na zachód – do Niemiec czy Francji, nasi sąsiedzi doceniają jej walory smakowe i chętniej (niż Polacy) ją kupują. Stąd statystyki, niemal cała gęsina trafia na zagraniczne rynki.


11 listopad w Jaworznie

Jak co roku, Restauracja Trzy Bramy zaprasza na kolację degustacyjną. Dzień święta Niepodległości to idealny moment by spojrzeć w przeszłość. By docenić nasze narodowe tradycje, również te kulinarne. To wydarzenie to historyczna podróż kulinarna. W tym dniu w restauracji Trzy Bramy w Jaworznie, królują staropolskie przepisy.
Kolacja degustacyjna

11.11.2019r. o godz. 18:00 w restauracji Trzy Bramy rozpoczyna się kolacja degustacyjna, składająca się z czterech dań, lampki wina oraz muzyki na żywo. Przystawka, zupa, danie główne i deser. Wszystkie serwowane dania zostały przygotowane od podstaw przez wybitnych kucharzy. Warto zwrócić szczególną uwagę na przystawkę – tradycyjny polski półgęsek, przygotowany według dawnych receptur.

Szef kuchni – Arkadiusz Parusel (wielokrotnie nagradzany m.in. przez grupę gastronomia Śląsk za dania serwowane w restauracji Trzy Bramy) poprowadzi dla Państwa to wydarzenie. Opowie o tradycjach oraz o każdym z dań pojawiających się na talerzach. To wyjątkowy wieczór i dobry sposób by w dniu niepodległości oddać hołd naszym staropolskim tradycjom.

Jak zarezerwować stolik?

Zaproszenia w cenie 105,00 zł/os do nabycia w restauracji.
Rezerwacje stolików:
mail: trzybramy@gmail.com
tel. (32) 752-04-01 lub 570-499-080

 

[vc_facebook]

- Advertisment -

Niezwykły zegar rodem z Jaworzna

Otrzymaliśmy ciekawą prośbę od naszego czytelnika. Oto jej treść: Zwracam się z uprzejmą prośbą do mieszkańców Jaworzna oraz osób mających jakąkolwiek wiedzę o warsztacie wytwórczym...

Jaworznickie hospicjum inauguruje XIX edycję Pól Nadziei

Jaworznickie Hospicjum Homo Homini im. Św. Brata Alberta zainaugurowało kolejną już odsłonę akcji Pola Nadziei. Pierwszym wydarzeniem tej wiosennej edycji było okolicznościowe spotkanie połączone...

Carrantuohill i Robert Kasprzycki na scenie Jazz Club Muzeum

Zespół Carrantuohill i gościnnie Robert Kasprzycki zagrali koncert na scenie Jazz Club Muzeum. To wyśmienite muzyczne wydarzenie miało miejsce w niedzielę 17 marca w...