Zalety Systemów POS w gastronomii

REKLAMA

Systemy POS (z ang: point of sales) to dziś jedno z najbardziej podstawowych narzędzi, jakie wykorzystywane są w handlu detalicznym, obiektach noclegowych, jak również gastronomii. Pełnią one wiele funkcji. Przede wszystkim pozwalają w bardzo łatwy sposób kontrolować cały proces sprzedaży, dostępne zasoby i zapasy. Dzięki nim możliwe jest również porównywanie wyników sprzedażowych, co sprawia, że firmy mogą się rozwijać. Jakie są najważniejsze zalety systemów POS?

Systemy POS (z ang: point of sales) to dziś jedno z najbardziej podstawowych narzędzi, jakie wykorzystywane są w handlu detalicznym, obiektach noclegowych, jak również gastronomii. Pełnią one wiele funkcji. Przede wszystkim pozwalają w bardzo łatwy sposób kontrolować cały proces sprzedaży, dostępne zasoby i zapasy. Dzięki nim możliwe jest również porównywanie wyników sprzedażowych, co sprawia, że firmy mogą się rozwijać. Jakie są najważniejsze zalety systemów POS?

System POS do gastronomii – podstawy

System POS do restauracji to przede wszystkim kilka podstawowych narzędzi, które zaopatrzone są w odpowiednie, bardzo często stworzone na potrzeby danego lokalu oprogramowanie. Wielu producentów takich systemów oferuje również możliwość bardzo dużego zindywidualizowania oprogramowania urządzeń w celu maksymalnego dostosowania ich do potrzeb klienta i pracy konkretnego lokalu gastronomicznego.

System sprzedażowy POS to zestaw składający się najczęściej ze stacjonarnego terminala i urządzeń do niego podłączonych, jak na przykład drukarka fiskalna. W lokalach prowadzących również sprzedaż detaliczną zastosowanie ma tu również waga i czytnik kodów kreskowych. System POS jest więc przede wszystkim oprogramowaniem, które łączy różne urządzenia, dzięki czemu praca jest szybsza, a możliwość pomyłki mniejsza. Wielkim ułatwieniem są również używane coraz częściej w restauracjach terminale mobilne, dzięki którym osoby zbierające zamówienia mogą robić to o wiele sprawniej i nie muszą każdorazowo wracać do terminala stacjonarnego. Przyspiesza to pracę i zmniejsza możliwość pomyłki.

Udogodnienia w pracy restauracji

Praca w restauracji w pewnej mierze ma bardzo dużo cech wspólnych z pracą w handlu. Tutaj również sprzedawane są różnego rodzaju towary, ich sprzedaż musi być zanotowana, a stan magazynowy kontrolowany na bieżąco. Specyfiką gastronomii jest to, że ilość towarów jest tu praktycznie nieograniczona. Wielu klientów wprowadza zmiany do zamówień, przez co ich wprowadzanie do kasy fiskalnej staje się bardziej skomplikowane. Dzięki systemom POS modyfikowanie zamówień, drukowanie rachunków i przekazywanie informacji na kuchnię staje się o wiele łatwiejsze. Bardzo dużym ułatwienie, jest przede wszystkim możliwość połączenia terminala z drukarką fiskalną i – o ile lokal takie urządzenie posiada – drukarką do bloczków.

Ułatwienie w kierowaniu kuchnią

Kierowanie kuchnią, w odróżnieniu od pracy przestrzeni przeznaczonych dla gości jest bardzo złożonym zadaniem. Szef kuchni jednocześnie jest odpowiedzialny za pracę zespołu kucharzy i pomocników, jak również ma przed sobą inne zadania. Jednym z nich jest dbałość o stany magazynowe. Ludzie obeznani ze specyfiką pracy w restauracji wiedzą jak bardzo może być to trudne zadanie. W restauracji zawsze musi znajdować się odpowiednia ilość wykorzystywanych składników, ale – ze względu na to, że muszą być świeże – nie można robić zbyt wielkich zapasów. Jednocześnie trzeba mieć zdolność przewidywania i zamawiać ich tyle, ile będzie potrzeba danego dnia. Znacznym ułatwieniem może być kolektor danych, w którego pamięci znaleźć się może informacja na temat zapotrzebowania w każdy produkt, a sam proces wykonywania zamówień jest o wiele szybszy.

- REKLAMA -


Zewnętrzne linki