Chleb żytni razowy z jaworznickiej Piekarni BA-JA został doceniony i wyróżniony w prestiżowym konkursie.
Prezentacja produktów piekarni – chleba razowego i ciasteczek maślanych – w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów – miała miejsce w niedzielę 28 lipca w Skansenie Chorzów.
– 28 lipca otrzymaliśmy nominację do nagrody „Perła 2019” – mówi Danuta Janicka prowadząca piekarnię – w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów za chleb żytni razowy. Konkurs ogłosiła Polska Izba Produktu Regionalnego i Tradycyjnego pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego. Nominacja jest skutkiem uzyskania I nagrody w XVIII edycji konkursu w zeszłym roku. Finał czeka nas w Poznaniu, we wrześniu, kiedy to powalczą o nagrodę Perła 2019 produkty z wszystkich województw (na terenie Targów Poznańskich).
Liczy się tradycyjna metoda produkcji (metoda wielofazowej fermentacji maki żytniej), ciągłość produkcji (36 lat pieczemy razowiec), jakość surowców i oczywiście jakość produktu końcowego.
Cieszy nas, że komisja doceniła tradycję i efekt zdrowotny naszego razowca.
Mieszkańcy Jaworzna mają jeszcze dostęp do tego pieczywa, jest nadzieja w naszych uczniach, którym przekazujemy wiedzę i praktykę. Piekarni BA-JA gratulujemy nominacji.
[vc_facebook]