Garcinia cambogia – właściwości i zastosowanie

REKLAMA

Garcinia cambogia (mangostan kambodżański) to roślina, która naturalnie występuje na terenach południowo-wschodniej Azji. Według legendy, jej owoców skosztował kiedyś sam Budda. Gdy odkrył ich wspaniały smak i dobroczynne działanie zdrowotne, podobno pobłogosławił drzewo, na którym rosły – mangostan zaś wkrótce stał się nie tylko popularnym źródłem pokarmu, ale również naturalnych substancji leczniczych.

  1. Pochodzenie i zastosowanie Garcinia cambogia

  2. Wartości odżywcze

  3. Wpływ na organizm człowieka

  4. W jakiej postaci można kupić Garcinia cambogia?

  5. Możliwe skutki uboczne

Pochodzenie i zastosowanie Garcinia cambogia

Mangostan jest wiecznie zielonym drzewem pochodzącym z południowo-wschodniej Azji. Obecnie występuje w strefie tropikalnej w wielu rejonach świata – między innymi na Hawajach, w Brazylii czy Indonezji. Jest dość trudny w uprawie, ponieważ niełatwo go rozmnożyć, drzewo po raz pierwszy owocuje dopiero po dziesięciu latach od wykiełkowania, a sadzonki giną już w temperaturze 7°C. Owoce mangostanu są cenionym przysmakiem, a wyciąg ze skórki oraz szypułek jest wykorzystywany w medycynie tradycyjnej i suplementach diety. Z owoców sporządza się także różnego rodzaju dżemy, soki, syropy oraz inne przetwory. Spośród wielu gatunków mangostanu, w zastosowaniu medycznym wykorzystuje się przede wszystkim dwa: mangostan właściwy (Garcinia mangostana) oraz mangostan kambodżański (Garcinia Cambogia, tamaryndowiec malabarski).

Wartości odżywcze

Mangostan, podobnie jak inne warzywa i owoce, składa się przede wszystkim z wody. Oprócz tego zawiera dużo błonnika pokarmowego oraz cukrów prostych (takich jak glukoza czy fruktoza), które stanowią główne źródłem energii pochodzącej ze spożycia owocu. Są to między innymi przeciwutleniacze, polifenole, garbniki i alfa- oraz gamma- mangostyna (które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybicze) oraz witamina A, C i witaminy z grupy B (przede wszystkim tiamina oraz ryboflawina). Skoncentrowany wyciąg z owoców i szypułek mangostanu jest cenionym składnikiem w wielu suplementach diety i środkach na odchudzanie (ze względu na zawartość kwasu hydroksycytrynowego, który hamuje apetyt i przyspiesza spalanie tłuszczu). Owoce mangostanu zawierają też wiele innych cennych składników – między innymi mikro- i makroelementów.

Wpływ na organizm człowieka

W Azji wyciąg ze skórki, szypułek i owoców mangostanu jest od lat wykorzystywany w medycynie tradycyjnej jako środek antybakteryjny, przeciwgrzybiczy, przeciwzapalny i przeciwwirusowy – między innymi w formie maści wspomagającej gojenie się ran i chroniącej przed zakażeniem. W większych dawkach wykazuje również działanie moczopędne i przeczyszczające. Badania nad leczniczymi substancjami zawartymi w owocach, szypułkach i skórce mangostanu z gatunku Garcinia cambogia wciąż trwają, a naukowcy odkrywają coraz więcej cennych składników zawartych w tej roślinie. Jest ona między innymi cenionym źródłem przeciwutleniaczy i licznych witamin, a zawarte w mangostanie ksantony mogą być pomocne w leczeniu nowotworów, stwardnienia rozsianego, dny moczanowej, HIV, cukrzycy insulinozależnej i wielu innych chorób. Wyciąg z Garcinia cambogia jest także wykorzystywany jako składnik suplementów diety wspomagających odchudzanie – zawiera duże ilości kwasu hydroksycytrynowego, który korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów i wspomaga przemianę materii.

W jakiej postaci można kupić Garcinia cambogia?

Owoce mangostanu są bardzo smaczne, pożywne i zdrowe. Niestety, transport świeżych owoców mangostanu jest niezwykle trudny, ponieważ szybko się psują i utleniają, a także łatwo tracą swoje cenne właściwości. Dlatego w nieprzerobionej formie spożywane są one raczej lokalnie. Natomiast przez internet można bez problemu kupić dżemy, soki lub galaretki z mangostanu kambodżańskiego. W niektórych krajach dostępne są także mrożone owoce. Działanie medyczne jest bardziej widoczne, jeżeli zostanie zastosowana skoncentrowana substancja – dlatego w celach leczniczych stosuje się Garcinia cambogia w formie sproszkowanego suszu. Oprócz tego, mangostan stanowi składnik wielu suplementów diety – między innymi Bioveliss Tabs, Green Barley Plus, Probiox Plus czy Apetiblock.

Możliwe skutki uboczne

Podobnie jak w przypadku innych leków i suplementów diety, spożywanie Garcinia cambodia może w niektórych przypadkach wywołać efekty uboczne – zwłaszcza, jeżeli środki są wykorzystywane niezgodnie z zaleceniami. Mogą wtedy wystąpić bóle brzucha, mdłości, suchość w ustach lub problemy żołądkowe. Dlatego zażywanie jakichkolwiek leków lub suplementów diety (również tych dostępnych bez recepty) należy skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, natomiast terapia odchudzająca powinna być zaplanowana wspólnie z dietetykiem (także pod kątem ewentualnego wsparcia farmakologicznego). Preparaty z Garcinia cambogia nie powinny być również stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, osoby przewlekle chore i zażywające leki, a także dzieci i młodzież.

 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat suplementów diety i ich poszczególnych składników, polecamy odwiedzić portal: BioTrendy.pl.

- REKLAMA - Zewnętrzne linki