Wyposażenie restauracji

REKLAMA

Odpowiednie wyposażenie restauracji wywiera niebagatelny wpływ na funkcjonowanie całego lokalu. Wysokiej jakości sprzęty nie tylko ułatwiają, ale także znacząco usprawniają pracę personelu. Jakie elementy wchodzą w skład wyposażenia restauracji?

Na potrzeby artykułu przyjmijmy, że naszym celem jest wyposażenie średniej wielkości restauracji z salą konsumpcyjną. Tego rodzaju lokale składają się zazwyczaj z kuchni, magazynu spożywczego, zmywalni naczyń, wspomnianej już sali konsumpcyjnej oraz pomieszczeń socjalnych i porządkowych.

Kuchnia – kuchnia to bez wątpienia jedno z najważniejszych pomieszczeń w całej restauracji. W związku z powyższym warto przyłożyć dużą wagę do jej wyposażenia. Wśród niezbędnych sprzętów wymienić należy między innymi piec, kocioł warzelny, kuchnię gazową bądź też elektryczną, płytę grillową, okapy wentylacyjne, szafę lub stół chłodniczy, roboty wieloczynnościowe, szatkownicę do warzyw, miksery, piekarniki, wagi, garnki i pomniejsze akcesoria, jak również – w zależności od specyfiki lokalu – piec do pizzy, makaroniarkę, frytownicę czy też mikrofalówkę. Co jeszcze? Ostatnim – niemniej jednak niezwykle ważnym – elementem wyposażenia są meble ze stali nierdzewnej takie jak blaty robotnicze, stoły ze zlewem, stoły do zmywarek, regały, szafy i szafki oraz bemary. Jak wspominaliśmy, powinny być one wykonane ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Ponieważ nadmieniony materiał odznacza się bardzo wysokim stopniem wytrzymałości i odporności na różnego rodzaju uszkodzenia. Poza tym stal nierdzewna jest łatwa do utrzymania w czystości, a jak powszechnie wiadomo, czystość stanowi podstawę funkcjonowania każdej, szanującej się restauracji.

Magazyn spożywczy – w tego typu pomieszczeniu powinny znaleźć się przede wszystkim regały ze stali nierdzewnej. To właśnie na nich będą umieszczane artykuły spożywcze. Poza tym w magazynie warto umieścić szafę chłodniczą i mroźną. Sprzęty te posłużą do przechowywania produktów wstępnie przetworzonych.

Zmywalnia naczyń – należy ją wyposażyć w pojemniki na odpady, stół ze zlewem umożliwiający opłukanie naczyń przed umieszczeniem w zmywarce oraz naturalnie zmywarkę z funkcją wyparzania. Niezwykle przydatnym sprzętem jest również szafa przelotowa umożliwiająca przechowywanie czystych sprzętów kuchennych i zastawy.

Sala konsumpcyjna – w takowej nie powinno zabraknąć mebli, stołów, krzeseł, porcelany (talerze, talerzyki, miseczki) oraz akcesoriów z polerowanej stali nierdzewnej (sztućce, półmiski, sosjerki). Pamiętajmy także o szkle gastronomicznym (kieliszki, szklanki).

Pomieszczenia socjalne i porządkowe – pomieszczenia socjalne to przede wszystkim szafy BHP i toalety dla pracowników. Z kolei w pomieszczeniach porządkowych należy umieścić szafę porządkową z umywalką.

- REKLAMA -

Zewnętrzne linki