Święta Wielkanocne są dla nas wyjątkową chwilą w roku, to czas spęczony z rodziną, dni wolne od pracy. Jednak dla osób dbających o zdrowy styl życia, szczególnie tych odchudzających się jest to czas trudny, dania świąteczne skutecznie zachęcają nas do jedzenia. Jak przetrwać święta na diecie? To proste. Nie stosuj zasady znanej psychologom jako „wszystko albo nic”, włącz zdrowy rozsądek.
Święta Wielkanocne są pomimo wszystko dużo mniej kaloryczne niż Bożonarodzeniowe. Pamiętajmy o spacerze i regularnym jedzeniu. Możesz spróbować wszystkiego ale w małych porcjach, unikaj też słodyczy. Tradycyjne dania takie jak babka możemy przygotować w wersji light na przykład piekąc ciasto na jogurcie naturalnym. Warto także go zastosować do tradycyjnych sałatek zastępując majonez, dzięki temu zdecydowanie obniżymy kaloryczność dań. Jajka, które są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich których nasz organizm nie jest w stanie sobie sam wytworzyć warto spożyć z chrzanem zamiast majonezu, ma on około 7 razy mniej kalorii. Chrzan to naturalne lekarstwo, działa przeciwzapalnie, jest szczególnie polecany do stosowania podczas kataru przy chorych zatokach. Kluczowym składnikiem chrzanu są glukozynolany, które mają właściwości antynowotworowe. Pamiętajmy jednak, że jaja są bogatym źródłem cholesterolu więc nie spożywajmy ich w dużej ilości. Chrzan możemy także spożywać w tradycyjnej ćwikle z buraków. Buraki także mają wiele właściwości leczniczych, przede wszystkim krwiotwórczych. Mają natomiast wysoki Indeks Glikemiczny, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny na nie uważać. Przygotowując tradycyjny żurek użyjmy kiełbasy drobiowej, zrezygnujmy z zabielania śmietaną zupy. Pasztet świąteczny przygotujmy na przykład z ciecierzycy, jest równie pyszny.
Dbajmy w święta również o miłą atmosferę przy stole, ponieważ stres także przyczynia się do odkładania kalorii. Spokojnych zdrowych i pogodnych świąt!
Dr n. o zdr. Patrycja Kłósek
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk
tel. 690 442 833