wtorek, 16 kwietnia, 2024

Zachcianki w ciąży – 5 faktów o diecie przyszłej mamy

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneZachcianki w ciąży – 5 faktów o diecie przyszłej mamy

Zachcianki w ciąży – 5 faktów o diecie przyszłej mamy

- Advertisement -

Od zawsze dobrze się odżywiasz, ale w okresie ciąży zależy Ci na zmodyfikowaniu codziennego jadłospisu, aby stał się jeszcze zdrowszy? Zastanawiasz się, czego nie jeść w ciąży, a co możesz spożywać bez żadnych obaw – szczególnie jeśli masz tzw. zachcianki? Poznaj najważniejsze fakty dotyczące odżywiania przyszłych mam.

 

Zachcianki ciążowe to nieodparta pokusa zjedzenia tego, na co w danej chwili przyjdzie kobiecie ochota. Chociaż zwykle pojawiają się w 1. trymestrze ciąży, mogą też występować w kolejnych tygodniach. Warto jednak podkreślić, że taki stan nie dotyczy wszystkich kobiet – niektóre panie w ogóle nie odczuwają niepohamowanej chęci zjedzenia konkretnego produktu „tu i teraz”.

Jeżeli często miewasz zachcianki, dowiedz się, czego nie jeść w ciąży, a co jest dozwolone.

1. Alkohol szkodzi

Nie istnieje żadna minimalna ilość alkoholu bezpieczna dla przyszłych mam – nawet najmniejsza dawka może wpływać niekorzystnie na rozwój płodu. Dlatego zaleca się, aby kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią całkowicie zrezygnowały z wszelkich napojów alkoholowych.

2. Nadmiar słodyczy nie jest wskazany

Częstą zachcianką ciążową są słodycze. O ile nieznaczna ilość ciastek czy czekolady zjedzona od czasu do czasu nie stanowi problemu, o tyle dostarczanie cukru prostego w dużych dawkach może mieć negatywne konsekwencje. Słodkości mogą doprowadzić do podwyższenia poziomu glukozy, co z kolei może skutkować nadmiernym przyrostem masy ciała lub nawet cukrzycą ciążową.

3. Sery pleśniowe i fetę należy wykluczyć z menu

W czasie ciąży należy zrezygnować z wszelkich przetworów mlecznych powstających z niepasteryzowanego mleka – mogą być m.in. przyczyną zakażenia listeriozą. Wywołująca ją bakteria, Listeria monocytogenes, wykazuje zdolność do przenikania przez łożysko, dlatego może stanowić zagrożenie dla rozwijającego się płodu.

Warto mieć świadomość, że spożywanie serów pleśniowych i sera feta również nie jest wskazane. Choć są wyprodukowane z pasteryzowanego mleka, ich większa wilgotność oraz niższa kwasowość mogą stwarzać dobre warunki do rozwoju listeriozy.

4. Kawa w niewielkich ilościach jest dozwolona

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy, ale zastanawiasz się, czy w czasie ciąży możesz sobie pozwolić na taką przyjemność? Mamy dobrą wiadomość: nie musisz rezygnować z tego aromatycznego napoju. Wystarczy, że każdego dnia spożyjesz maksymalnie 200-300 mg kofeiny – są to ok. 3 filiżanki niezbyt mocnej kawy.

5. Surowe mięso – surowo zabronione

Jeżeli masz ochotę na tatara czy sushi ze świeżą rybą, musisz się wstrzymać. Surowe mięso i ryby należą do grupy pokarmów, które przyszła mama musi wyeliminować ze swojego jadłospisu. Żywność niepoddana obróbce termicznej może być zakażona bakteriami z rodzaju Listeria lub pasożytami toksoplazmozy.

Jeżeli masz wątpliwości dotyczące odżywiania w tym wyjątkowym okresie, skonsultuj się z ginekologiem lub położną. Specjaliści określą, jakie produkty warto spożywać, a czego nie jeść w ciąży.

- Advertisment -

Konkurs lokowski „Polska Marynarka Wojenna, a historia Wybrzeża Polskiego”

Konkurs lokowski „Polska Marynarka Wojenna, a historia Wybrzeża Polskiego” odbył się w jaworznickich szkołach 18 marca i 11 kwietnia. Liga Obrony Kraju organizuje konkurs pod w/w...

O rekrutacji do jaworznickiej szkoły muzycznej

Jak co roku, wiosna to czas, w którym w Państwowej Szkole Muzycznej I st. w Jaworznie rozpoczyna się proces rekrutacji.   - Zaplanowane działania i wydarzenia...

Młody aktywista społeczny z petycją o całoroczną linię 390

Młody Jaworznianin, rozpoczynając przygodę z aktywizmem społecznym, tworzy petycję o przywrócenie całorocznych kursów linii 390. Fabian Kowalski jest młodym Jaworznianinem, który ma zamiar działać dla...