REKLAMA

Obecnie bardzo popularnymi kuchenkami są płyty ceramiczne, albo indukcyjne. Do tego typu osprzętu grzewczego niezbędne są właściwe garnki, które nie ulegną zniszczeniu podczas nagrzewania. Na rynku dostępnych jest kilka kategorii garnków, warto wiedzieć czym charakteryzuje się każda z nich. Do jednych z najpopularniejszych zalicza się garnki z powłoką ceramiczną

Patelnie z powłoką ceramiczną

Powłoka ceramiczna powstaje z gliny i minerałów, które wypala się w temperaturze powyżej 1200 stopni Celsjusza. Taka powierzchnia jest gładka i odporna na zarysowania, bardziej niż teflon. Maksymalna temperatura, podgrzania garnka to 400 stopni Celsjusza, a zamrażania  – -20 st.C. Na rynku dostępnych jest wiele typów garnków z powłoką ceramiczną. Najpopularniejsze są patelnie, których powierzchnia jest nieprzywierająca. Istnieje kilka rodzajów takich patelni, w zależności od przeznaczenia. Można spotkać produkty z jednym lub dwoma uchwytami, okrągłe, kwadratowe, płaskie i z pokrywkami. Poza tym, powłoką ceramiczną pokrywa się patelnie grillowe, płaskie, a nawet grille elektryczne.

Garnki ceramiczne

Tego rodzaju garnki najczęściej tworzone są z aluminium i pokrywane powłoką ceramiczną. Samo aluminium nie ma właściwości nieprzywierających. Dopiero połączenie go z warstwą ceramiczną sprawia, że produkty zyskują właściwość nieprzywierania potraw. W takich garnkach można gotować, dusić i smażyć z minimalną ilością tłuszczu, co pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Wiele typów garnków ceramicznych można znaleźć na: https://www.indelo.pl/. Odmianą naczyń z powłoką ceramiczną są garnki silarganowe. Produkuje się je z najwyższej jakości ceramiki, dlatego charakteryzują się trwałością i odpornością na zarysowania. Niestety ich cena jest widocznie wyższa niż zwykłych garnków aluminiowych z powłoką ceramiczną. Decydując się na zakup garnków ceramicznych można nabyć kilka sztuk, albo od razu wybrać cały zestaw. Na rynku dostępne są okrągłe lub kwadratowe wersje naczyń. Garnki przypominające brytfanny nadają się również do przygotowywania dań zapiekanych w piekarniku. Warto mieć również rondel, który świetnie nadaje się do gotowania jajek, mleka czy przygotowywania sosów.

Formy do pieczenia

Powłoką ceramiczną mogą być pokryte również formy do pieczenia. Dzięki niej nie ma potrzeby mocnego natłuszczania formy masłem. Najpopularniejszymi typami foremek są te do babek, tart, keksów i muffinek. Powłoka ceramiczna sprawia, ze wypieki nie przywierają, a formy są wytrzymałe i odporne na zarysowania.

Warto inwestować w naczynia wyposażone w powłokę ceramiczną. Są one przede wszystkim bardzo solidne i wytrzymałe. Poza tym, wykonuje się je z materiałów przyjaznych dla środowiska. Ponad to, nie w chodzą w żadne reakcje z przygotowywanym jedzeniem i długo utrzymują ciepło potrawy. Dodatkowo, garnki te są łatwe w utrzymaniu, dania nie przywierają, produkty można myć w zmywarce.

- REKLAMA -

Zewnętrzne linki