Jak powstaje chleb, jak wygląda praca w piekarni, co decyduje o jakości i smaku chleba? Na te pytania odpowiedzi szukali dziś uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Jaworznie, którzy odwiedzili piekarnię Bigaj
Od ponad ćwierć wieku dla właściciela piekarni, pana Stanisława Bigaja, praca w piekarni jest pasją oraz całym życiem. Jaworznicki mistrz piekarstwa chętnie zaprasza do siebie młodzież szkolną. Wspólne warsztaty są okazją do przedstawienia historii tego miejsca, a przede wszystkim – do pokazania młodzieży, jak powstaje chleb. Co więcej – uczniowie mogli zrobić go samodzielnie od podstaw.
W opinii gospodarza spotkania młodzi piekarze wykazali się wiedzą i wyobraźnią, Czy praca w piekarni spodobała się młodzieży an tyle, by wiązać z nią swoje plany na przyszłość?
O tym, że fach piekarski do najłatwiejszych nie należy, wie chyba każdy. Nie da się też piec dobrego chleba bez odpowiedniego doświadczenia, a jak wiadomo – od czegoś trzeba zacząć.
[vc_facebook]