Eksperci, producenci i konsumenci są zgodni – przede wszystkim natura! Zwłaszcza w temacie chleba!
Historia znanej i uznanej szczakowskiej piekarni BA-JA sięga pięćdziesięciu lat wstecz. Prowadzili ją wówczas rodzice sióstr Danuty Janickiej i Wiesławy Babuli. Byli mistrzami piekarstwa i cukiernictwa. Nazwa piekarni bierze się z pierwszych liter nazwisk jej obecnych właścicieli – Babula i Janicka. Od początku lat 70-tych piekarnia mieści się w Szczakowej przy ul. Kablowej 4
Zaangażowanie w pracę, profesjonalna wiedza i co za tym idzie wyśmienite produkty zjednały piekarni BA-JA stałą klientelę. Wypieki piekarni bardzo się zmieniły. Początkowo królował zwykły chleb, bułki, rogale i weki. Współcześnie to różnorodna paleta produktów piekarniczych i cukierniczych.
Piekarnia na swoim koncie ma już 2 prestiżowe nagrody piekarskie. Pierwszą otrzymali za ciastka gryczane, a drugą – całkiem niedawno, w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za chleb żytni razowy. To sporo wyróżnienie! Konkurs organizowanym był przez Marszałka Województwa Śląskiego.
Co jest tak niezwykłego w tym chlebie, że został uhonorowany pierwszym miejscem pośród innych 90 kandydatów w kategorii produkt pochodzenia roślinnego?
Jak tłumaczy Danuta Janicka – to zasługa grubo-mielonej mąki razowej żytniej, wielofazowego kiszenia oraz ponad godzinnego starannego wypiekania w zaparowanej komorze pieca. Bez dodatku środków przeciw pleśni, żadnych sztucznych substancji, całkowita naturalność.
Warto dodać, że nagrodzony chleb świeżość zachowuje nawet tydzień po wypieku! W dzisiejszych czasach to faktycznie imponujące!
Piekarni Ba-Ja gratulujemy sukcesu i życzymy kolejnych wyróżnień.
[vc_facebook]