Wyposażenie dla gastronomii powinno spełniać określone wymagania. Ze względu na specyfikę eksploatacji musi być na pewno bardziej trwałe, ale to nie jedyne kryterium, jakie bierze się pod uwagę przy wyborze tak ważnego elementu aranżacji, jakim są stoły do restauracji lub kawiarni.

Od pierwszego wejrzenia – stylowe stoły do gastronomii

Liczy się pierwsze wrażenie – to niepodważalny fakt. Dlatego stoły do eleganckiej restauracji, przytulnej kafejki czy modnego baru muszą się odpowiednio prezentować. Istotna jest zatem spójność z charakterem miejsca. Niewielkie stoliki z trwałego technorattanu świetnie wkomponują się w tak modne dziś ogródki.

Większe i stylowe stoły, designerskie, niebanalne projekty – to idealne rozwiązanie do eleganckich restauracji. Czynnikiem, który należy brać pod uwagę, jest rodzaj serwowanej kuchni – meble (w tym również stoły) powinny podkreślać charakter restauracji greckiej, orientalnej czy swojskiej – tradycyjnej. Na wrażenie i odpowiedni wygląd wpływa oczywiście jakość i wytrzymałość stołów, które są narażone na intensywną eksploatację i użytkowanie zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz (na tarasach, w ogródkach).

Bezpieczne, praktyczne i ergonomiczne

Prezencja ma znaczenie, ale nie mniej ważny jest komfort i ergonomia, zarówno z punktu widzenia gości, jak i pracowników lokalu gastronomicznego. Dlatego dobre stoły HoReCa powinny być wykonane z materiałów trwałych, wytrzymałych, bezpiecznych i z wielką dbałością o wszystkie detale, wykończenia. Duże znaczenie ma kształt takich stołów – co prawda panuje tu dowolność, są stoły do kawiarni i restauracji o naprawdę awangardowych formach.

Niemniej jednak najlepiej sprawdzają się blaty okrągłe i kwadratowe, doceniane przez obsługę restauracji, ponieważ łatwo się między nimi poruszać. Do lokali o dużym metrażu śmiało można wybrać także stoły prostokątne, przy których usiądzie większa ilość gości. Praktycznym atutem blatów kwadratowych i prostokątnych jest również fakt, że można je łączyć na potrzeby większych spotkań przy dobrym jedzeniu.

Na ergonomię użytkowania stołów gastronomicznych wpływa także możliwość ich składania – po takie meble sięga się np. w lokalach, które przewidują większe imprezy (kiedy część stolików się wynosi) albo organizują letnie ogródki. Walorem stołów składanych jest zarówno lekkość i łatwość obsługi, jak i opcja tzw. sztaplowania, czyli nakładania jeden na drugi.

Trwałe, nowoczesne, w dobrym stylu

Jedną z najistotniejszych kwestii, w przypadku stołów do gastronomii, jest oczywiście ich trwałość i wytrzymałość, a zatem materiał z jakiego są wykonane. Oczywiście na wybór między stołem z drewna czy z nowoczesnych tworzyw wpływa również charakter lokalu. Warto jednak wiedzieć, że nowoczesne materiały nie oznaczają tylko i wyłącznie awangardowych projektów.

Należy mieć na uwadze, że stoły do restauracji czy kawiarni są eksploatowane przez wiele osób i przez wiele godzin. Niejednokrotnie coś się na nie wyleje, stawia się na nich gorące naczynia. Dlatego ważne jest zarówno łatwe utrzymanie w czystości, jak i odporność na ewentualne plamy, zalania oraz mycie. Stąd też coraz większa popularność mebli gastronomicznych produkowanych z wysokiej jakości tworzyw, takich jak polipropylen (również wzmacniany włóknem szklanym), technorattan, poliwęglan, oraz zastosowanie aluminium czy stali.

Nie bez znaczenia jest również fakt, że nowoczesne tworzywa wykazują bardzo wysoką odporność na czynniki atmosferyczne, co oznacza, że świetnie prezentują się i w lokalu i na zewnątrz. Ich odporność na opady czy promieniowanie UV sprawia, że nie trzeba ich wnosić i wynosić, w zależności od warunków pogodowych.

Na prezencję stołów do gastronomii z nowoczesnych tworzyw wpływa również to, że są one odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i zachowują elegancki wygląd przez długi czas.

Zainwestuj w dobre stoły gastronomiczne

Stoły gastronomiczne to podstawa wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Z jednej strony to mebel praktyczny, o określonej funkcji, z drugiej – element aranżacji, który może stanowić akcent luksusowy, stylowy, awangardowy itp. Dlatego wybór powinien być starannie przemyślany i na pewno nie ma tu miejsca na pseudo-oszczędności, czyli kiepską jakość za niższą cenę.

Szeroki asortyment wysokiej klasy stołów do kawiarni i restauracji zapewnia marka Focus Contract. Na szczególną uwagę zasługują m.in. stoły Nardi, które doskonale komponują się z każdym wnętrzem. Wysoka jakość, wytrzymałość, odporność na czynniki atmosferyczne, szeroka paleta kolorów i bezpieczeństwo użytkowania – to najważniejsze atuty stołów HoReCa tej marki.

- REKLAMA -
Zewnętrzne linki