Ekonomik to szkoła z tradycjami

REKLAMA

Od kilkudziesięciu lat kształci ekonomistów i techników gastronomii, a od kilkunastu techników hotelarstwa i turystyki.

To szkoła, która umożliwia studiowanie na wyższych uczelniach, ale przede wszystkim
przygotowuje do pracy w atrakcyjnych zawodach, bo wyposaża absolwentów w
praktyczne umiejętności. A dziś, to przede wszystkim liczy się na konkurencyjnym
rynku pracy.

Jak rozwijane są pasje uczniów, ich kompetencje – a co najważniejsze-
kreatywność ? Oto przykład. Aby radośnie powitać wiosnę, w EKONOMIKU
zorganizowano kolejną edycję konkursu gastronomicznego „Moje pasje kulinarne”,
który konwencją przypominał popularny program telewizyjny Top Chef. Uczestnicy
walczyli nie tylko na noże kuchenne, patelnie i talerze, co potwierdzić miało ich
tężyznę kulinarną,tak potrzebną w tym zawodzie, ale w głównej mierze rywalizowali
na najbardziej oryginalną i ciekawie podaną potrawę z motywem wiosennym.

Bardzo się starali. Tym mocniej, z jednym z jurorów był Arkadiusz Parusel.
Kim jest ? To właśnie absolwent jaworznickiego Ekonomika. Po ukończeniu
Technikum Gastronomicznego przez kilka lat z sukcesem pracował w renomowanych
katowickich restauracjach.

AKOLADA to lokal działający przy Akademii Muzycznej. To tu po pomyślnie zdanym
konkursie zdobywał doświadczenia kulinarne. Nie było łatwo, bo najliczniejszą grupą
klientów byli muzycy z całego świata, kadra profesorska oraz studenci. Z tego
powodu menu musiało być urozmaicone i uwzględniające kuchnie świata.
Następne szlify zdobywał …. też w artystycznych klimatach. Tym razem była to
restauracja ZA KULISAMI, mieszcząca się przy Teatrze Śląskim, gdzie
konsumentami byli aktorzy i reżyserzy z całej Polski. Miał stałych gości, którzy
zachwycali się popisowym daniem szefa kuchni, czyli małże po nowozelandzku z
pomidorami i parmezanem lub stek T-Bone z masłem truflowym. Brzmi
enigmatycznie, ale danie ponoć wyborne. Po prostu palce lizać !
PATRIA to znana restauracja nie tylko z kulinarnych rewolucji Magdy Gessler, ale
również z przedwojennej, dobrej, tradycyjnej kuchni myśliwskiej. Tu również
wzbogacił swoje dossier zawodowe Arkadiusz Parusel.

A dziś ? Aktualnie pracuje w jaworznickich TRZECH BRAMACH. Jest szefem kuchni
odpowiedzialnym za smaczne i oryginalne menu. Czy wystarczająco tajemniczo
brzmi nazwa dania: polędwiczki ze strusia, czy mus z palonej białej czekolady z
galaretką malinową albo pate choux z kremem patissierre?  No cóż, oprócz karty
należałoby zamówić jeszcze słownik dań światowych.
Pan Arkadiusz systematycznie doskonali i zmienia zestaw dań w karcie. Jego
ambicją jest przygotować produkt w niekonwencjonalnej formie i nieoczywistym
zestawie smaków. Ma być smacznie, ma być zdrowo i z niespodzianką dla zmysłów !

Wciąż się uczy. Podpatruje najlepszych w branży i dzieli się doświadczeniem. Bierze
udział w konkursach gastronomicznych i wygrywa. Zajął 1 miejsce na 4000
uczestników w konkursie organizowanym przez Gastronomię Śląsk (kategoria-
danie mięsne).

A w marcu 2018 w Ekonomiku – swojej macierzystej placówce otworzył wiosenny
sezon kulinarny jako absolwent, który osiągnął sukces. Tak trzymać!

- REKLAMA -




Zewnętrzne linki