środa, 24 kwietnia, 2024

Jak powstaje herbata?

Jak powstaje herbata?

- Advertisement -

Mówi się, że herbata to napój narodowy Polaków. Nasz kraj zajmuje 3 miejsce w Europie pod względem ilości spożywanej herbaty każdego roku. Herbata jest idealna zarówno na ciepłe, jak i zimne dni. Stanowi wspaniałe uzupełnienie śniadań i kolacji, jest także świetnym pretekstem do spotkań ze znajomymi. Najpopularniejsze gatunki, po jakie sięgamy każdego dnia to herbata czarna, zielona, pu-erh oraz biała. Kolor każdej z nich wynika z procesów przetwarzania liści, które we wszystkich przypadkach pochodzą dokładnie z tej samej rośliny. Sprawdź, jak wygląda produkcja herbat dostarczanych do sklepu Czajownia.pl.

Czarna herbata

Zacznijmy może od wszystkim dobrze znanej, klasycznej czarnej herbaty. Gatunek ten otrzymywany jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, oksydacji i suszenia. Liście z drzewa herbacianego najczęściej zbiera się ręcznie, a czas zbioru zależy od klimatu, w jakim uprawiana jest herbata. Najważniejszym z wymienionych wyżej procesów jest suszenie, które pozwala zatrzymać przebiegające procesy w odpowiednim momencie, dzięki czemu czarna herbata zachowuje wspaniały smak i aromat, a także właściwości zdrowotne.

Herbata zielona

W odróżnieniu do herbaty czarnej, zielona herbata powstaje z liści, które od razu po zerwaniu liści z drzewa zostają one poddane procesowi suszenia. Skutkiem tego działania jest zachowanie w liściach zielonej herbaty więcej cennych dla organizmu składników odżywczych. Jest ona też delikatniejsza w smaku, dlatego jest dobrym zamiennikiem dla osób, dla których smak czarnej herbaty jest zbyt gorzki bądź cierpki.

Herbata Pu-Erh

W Polsce błędnie nazywana herbatą czerwoną, prócz procesów wymienionych dla herbaty czarnej przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Ciekawostką jest, że herbata pu-erh może leżeć nawet do 50 lat. Mówi się, że jest jak wino – im starsza tym lepsza. Wywiera korzystny wpływ na zdrowie, wspomaga odchudzanie. Jej charakterystyczną cechą jest ziemisty aromat i słodki smak.

Herbata biała

Powstaje ze zbieranych na wiosnę młodych pączków, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć. Krzewy, z jakich pochodzą, czasami są chronione przed słońcem, by zapobiec wytwarzaniu się chlorofilu w roślinie. W momencie, gdy zebrane pączki zwiędną, poddawane są procesowi suszenia. Biała herbata to jeden z najdroższych gatunków herbat w Polsce. Jej cena waha się (w zależności od gatunku) od 30 do ponad 100 zł za 100 gram suszu.

- Advertisment -

Uśmiechnięty Sebastian Kuś oddelegowany na badania psychiatryczne

Przed Sądem Rejonowym w Chrzanowie odbyła się 24 kwietnia 2024 roku kolejna rozprawa Sebastiana Kusia, która wedle wcześniejszych zapowiedzi sądu miała zakończyć jego 5-letni...

Jaworznicka szkoła muzyczna zaprasza na Dzień Otwarty

Jaworznicka Państwowa Szkoła Muzyczna I st. im. Grażyny Bacewicz zaprasza wszystkich kandydatów wraz z rodzicami na Dzień Otwarty. Wydarzenie odbędzie się we czwartek 25 kwietnia,...

Turniej Boccia na Hali MCKiS

Na hali Widowiskowo-Sportowej MCKiS w Jaworznie odbył się Integracyjny Turniej Boccia. Jego organizatorami byli Fundacja Pomocy Osobom Niepełnosprawnym ,,Ratownik Górniczy”, SP nr 7 w...