W swych kulinarnych poszukiwaniach dotarliśmy do miejsca niezwykłego.
Restauracja „Trzy Bramy” i jej niecodzienna kuchnia.
Restaurację otworzono przed pięciu laty. Powstała z myślą o stworzeniu miejsca, którego w mieście brakowało. Jej menu jest niepowtarzalne i nad wyraz smakowite. Szefem kuchni jest Arkadiusz Parusel, fascynat kuchni staropolskiej, właściciel bogatej biblioteki z książkami kucharskimi, stąd też jego autorskie oryginalne menu. Wszystko w kuchni restauracji przygotowywane jest od podstaw, półprodukty są wykluczone. Jako druga na Śląsku restauracja wprowadziła do codziennego menu mięso strusie. Podawana jest polędwiczka ze strusia z marchewkowym pure, z grillowanymi warzywami i sosem holenderskim, powstałym z wywaru z trawy żubrowej.
Do 3 grudnia w restauracji trwać będzie akcja „Gęsina na św. Marcina”. Wybierane są do niej najlepsze restauracje w całej Polsce. „Trzy bramy” są jedyną jaworznicką restauracją zgłoszoną do tej prestiżowej akcji. W czasie trwania akcji restauracja serwować będzie trzy oryginalne dania z gęsiny. Podawana będzie stara rasa polska – gęś biała kołudzka z gospodarstwa ekologicznego z Wisły Wielkiej. Są to gęsi karmione owsem, hodowane na wolnym wybiegu. Gwarantuje to wyśmienite mięso, o wysokich walorach zdrowotnych. Gęś poddaje się długotrwałemu gotowaniu w gęsim smalcu, co daje szczególną delikatność i soczystość mięsa. Serwowana jest tarta z ciasta migdałowego, z panierowanym kozim serem, autorską konfiturą z pigwy i szarpaną gęsią owsianą.
Gęsia szyja tzw. gęsi pipek (przepis z XIV wieku) nadziewana jest krupniokiem z szarą renetą. Serwuje się ją z espumą, czyli pianką z buraka i czarnej porzeczki. Podaje się także pierś gęsi poddawanej ok. dwugodzinnemu konfitowaniu (gotowani w smalcu) w temp. ok. 100 stopni. Do niej serwuje się sos na bazie trójniaka, autorską konfiturę z rokitnika, gofry ziołowe (do ciasta dodawane są świeże zioła – oregano, rozmaryn i tymianek) oraz marynowane rydze, zbierane przez szefa kuchni w powiecie świętokrzyskim.
W restauracji powstaje wyśmienity makaron caviatelli, z mąki zaparzanej z białym winem i oliwą. Podawany jest z obsmażnymi żeberkami, duszonymi warzywami i sosem pomidorowym. Nie można też przeoczyć wyjątkowego ptysia z kruszonką z kremem z fermentowanego bobu tonki i kremem pattissiere (budyń francuski).
Karta dań restauracji zmieniana jest dwu-, trzykrotnie w ciągu roku. Obowiązuje zasada całkowitej sezonowości. W najbliższym czasie w nowym menu pojawi się dziczyzna. Zajrzyjcie tam Państwo koniecznie, niepowtarzalna i wyśmienita uczta kulinarna gwarantowana.
Restauracja „Trzy Bramy”
ul. Sądowa 13, Jaworzno
tel. 32 752 04 01
[vc_facebook]