środa, 24 kwietnia, 2024

Kulinarne podróże po Jaworznie – NikoSantonio Pizzeria – Trattoria

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneKulinarne podróże po Jaworznie - NikoSantonio Pizzeria - Trattoria

Kulinarne podróże po Jaworznie – NikoSantonio Pizzeria – Trattoria

- Advertisement -

Kuchnie innych nacji cieszą się wielką popularnością. Niczym grzyby po deszczu wyrastają restauracje chińskie, tajskie, włoskie, greckie. Zapraszamy w ekscytującą kulinarną podróż po Jaworznie.

Kuchnia włoska w NikoSantonio Pizzeria- Trattoria

Po oryginalnej włoskiej kuchni serwowanej w NikoSantonio Pizzeria – Trattoria oprowadza Joanna Borońska, manager Pizzerii. – Podróżując po Europie, smakowaliśmy różnych kuchni, jednak po powrocie do domu zawsze tęskniliśmy za jedną – włoską. Proste, czyste smaki, zapach słońca, wiatru i morza, rozgrzane, gwarne włoskie uliczki…to właśnie postanowiliśmy przenieść ze słonecznej Italii na nasze podwórko. Zarówno w jedzeniu, jak i w wystroju pizzerii.

Założenie było proste, tak jak prosta i prawdziwa jest kuchnia włoska – tylko oryginalne włoskie produkty, żadnych zamienników i półproduktów. Nawiązaliśmy współpracę z włoskimi dostawcami. Naszą firmę tworzą również osoby z nami pracujące, ich umiejętności i zaangażowanie przyczyniają się do rozwoju działalności.

Najczęściej wybierane przez klientów produkty to pizza, pasta i sałaty. Pizza – danie proste, a jednocześnie wymagające. Nasi kucharze dysponują wieloletnią wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie, nieustannie również podnoszą swoje kwalifikacje. Podstawę pizzy stanowi oczywiście ciasto sporządzane według włoskiego przepisu z mąki pszennej – typ 00, sos z pomidorów pelati oraz prawdziwa włoska mozzarella.
Do posiłków oferujemy szeroki wybór włoskich win. Na uwagę zasługuje Fragolino Rosso – czerwone wino musujące aromatyzowane poziomkami. Cieszące się uznaniem szczególnie wśród pań.

Przygotowujemy również potrawy sezonowe, w sezonie jesiennym królować będzie dynia. Już teraz można spróbować kremu z dyni oraz pizzy z dynią i rozmarynem.
Zapraszamy do NikoSantonio, u nas możecie Państwo tak jak Włosi celebrować wieczorny posiłek. Rozpocznijcie go od zebrania rodziny, dzieci lub grupy przyjaciół, bo wtedy włoskie jedzenie smakuje najlepiej. Na początek przystawki np.: Caprese di Bufala, Prosciutto con Melone, Carpacio Bresaola, Grissini. Jako apertif – Aperol o pięknym jasnoczerwonym kolorze. Potem do wyboru pasty, pizze, sałaty, dania główne w połączeniu z kieliszkiem wina lub wody mineralnej. Najlepszym zakończeniem kolacji będzie deser oraz kieliszek likieru Limoncello.
Więc jak mawiają Włosi – alla salute di tutti – na zdrowie wszystkim!
NikoSantonio Pizzeria- Trattoria ul. Piekarska 2 Jaworzno 32 752 89 89 www.nikosantonio.pl

Specjały kuchni włoskiej

Śródziemnomorskie dania są nam bliższe niż kuchnia azjatycka, często chętnie wybieramy się na pizzę czy makaron. Jednak mamy wielki dar do „ulepszania” za wszelką cenę tego, co w tej kuchni jest najlepsze. Pizza to często w naszym mniemaniu grube, drożdżowe ciasto z wielką ilością sera goudy, polane ketchupem. Nic bardziej mylnego. Oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory i mozzarelli z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana). Zgodnie z zasadami wytwarzania tego gatunku pizzy, mąka musi być typu 00. Pozostałymi składnikami ciasta są: drożdże piwne, woda pitna, sól (morska lub kuchenna), oliwa z oliwek. Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie. Pizza musi być przygotowywana w piecu opalanym drewnem. Może mieć grubość ok. 0,4 cm w środku i brzegi wysokości 1-2 cm. Po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna, o charakterystycznie przyrumienionych brzegach. Gotową pizzę polewamy aromatyczną oliwą. Kuchnia włoska swą popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie przyrządzania potraw, kochamy ją za spaghetti, cannelloni, lasagne oraz oczywiście za przepyszne tiramisu. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Dzięki tym składnikom kuchnia włoska jest bogata w naturalne przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty, które między innymi mają działanie antynowotworowe i przeciw działają powstawaniu miażdżycy.

Mgr Patrycja Kłósek
Centrum Leczenia Otyłości Paleta Diet
Dietetyk kliniczny, psychodietetyki, doktorantka ŚUM
www.paletadiet.pl
tel.: 690 442 833

 

 

 

[vc_facebook]

- Advertisment -

Uśmiechnięty Sebastian Kuś oddelegowany na badania psychiatryczne

Przed Sądem Rejonowym w Chrzanowie odbyła się 24 kwietnia 2024 roku kolejna rozprawa Sebastiana Kusia, która wedle wcześniejszych zapowiedzi sądu miała zakończyć jego 5-letni...

Jaworznicka szkoła muzyczna zaprasza na Dzień Otwarty

Jaworznicka Państwowa Szkoła Muzyczna I st. im. Grażyny Bacewicz zaprasza wszystkich kandydatów wraz z rodzicami na Dzień Otwarty. Wydarzenie odbędzie się we czwartek 25 kwietnia,...

Turniej Boccia na Hali MCKiS

Na hali Widowiskowo-Sportowej MCKiS w Jaworznie odbył się Integracyjny Turniej Boccia. Jego organizatorami byli Fundacja Pomocy Osobom Niepełnosprawnym ,,Ratownik Górniczy”, SP nr 7 w...