Straż Pożarna “od kuchni”

Cieszą się największym społecznym zaufaniem. Ich praca jest trudna i niebezpieczna. To oni są dla nas przez całą dobę i służą nam swoją ofiarnością i oddaniem. Z narażeniem życia są zawsze tam, gdzie potrzebna jest pomoc i ratunek.

REKLAMA

Przed zbliżającym się dla nich ważnym dniem – Międzynarodowym Dniem Strażaków, odwiedziliśmy z kamerą Państwową Straż Pożarną w Jaworznie, aby pokazać Wam ich pracę od kuchni.

Ich praca przez ostatnie 25 lat bardzo się zmieniła. Nie tylko gaszą pożary, biorą udział w wielu innych niebezpiecznych akacjach. Przez cały rok, bez wyjątku, mają pełne ręce pracy.

Aby wypełniać swoją pracę jak najlepiej ciągle się szkolą.

Strażacy stale muszą być w dobrej formie, a jednym ze sposobów jest uczestnictwo w zawodach sportowych. Idzie im całkiem dobrze w wielu dyscyplinach, co potwierdzają liczne puchary.

Muszą działać bardzo szybko i sprawnie, aby jak najszybciej pomóc w momencie akcji. Jednym z najważniejszych miejsc w budynku PSP jest stanowisko kierowania – to stąd strażacy są informowani, co się stało i gdzie mają jechać. Kiedy w budynku rozlega się alarm, strażacy szybko muszą dostać się do swoich wozów w garażu.

Czasem zdarza się im ściągać koty z drzew, ale jak mówią, to syzyfowa praca.

Kiedy akurat nie wyjeżdżają na akcje, zdecydowanie się nie nudzą – sprawdzają stan wozów strażackich, przeprowadzają konserwacje i kontrole sprzętu oraz wykonują inne bieżące prace.

Ich święto obchodzone jest 4 maja w dniu św. Floriana – patrona strażaków.

- REKLAMA -

Zewnętrzne linki