piątek, 26 kwietnia, 2024

Sery kozie na zdrowie i dla smakoszy

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneSery kozie na zdrowie i dla smakoszy

Sery kozie na zdrowie i dla smakoszy

- Advertisement -

Sery kozie są przysmakiem znanym ludzkości od stuleci, mimo to przez długi czas cieszyły się o wiele mniejszą popularnością niż produkty nabiałowe z mleka krowiego. Tymczasem wartość odżywcza, walory zdrowotne i smakowe kozich specjałów są nieporównywalnie lepsze. Na szczęście możemy dziś mówić o sporej zmianie w zainteresowaniu konsumentów, większy popyt na kozie sery wynika m.in. z mody na zdrowe odżywianie, a także z faktu, iż przybywa osób z alergią czy nietolerancją pokarmową.

Dlaczego warto wybrać mleko i sery kozie?

Zacznijmy od tego, że mleko kozie, z których wyrabia się znakomite sery to prawdziwa skarbnica witamin i wartości odżywczych. Ponadto charakteryzuje się specyficzną budową białek i tłuszczów – krótkie łańcuchy tłuszczowe ułatwiają ich przyswajanie, natomiast białko zawiera o wiele mniej kazeiny niż krowie mleko, dzięki czemu sprawdza się w diecie wielu osób z alergią na białko mleka krowiego. Co więcej udowodniono, że przetwory, w tym zdrowe sery kozie, pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zaleca się je w profilaktyce chorób układu krążenia, przeciwzawałowej. Potwierdzono ich dobroczynne działanie w przypadku chorób takich jak astma, schorzenia jelit, żołądka, układu oddechowego. Zdecydowanie uboższe w laktozę mleko kozie jest także wyborem osób z nietolerancją laktozy. Może być także alternatywą dla mleka krowiego w diecie niemowląt i małych dzieci. Co ciekawe według badań spożywanie przez dzieci mleka i przetworów kozich znacznie poprawia ich odporność i pozytywnie wpływa na układ kostny.

Sery kozie na zdrowie

Sery kozie to jeden z najpopularniejszych przetworów na bazie mleka kóz. Amatorzy tego przysmaku doceniają oczywiście zdrowotne walory, takie jak wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i A oraz mikroelementów – wapnia, potasu, fosforu czy magnezu. Warto tu szczególnie podkreślić optymalną przyswajalność ważnych składników. Na przykład białko w serach kozich zapewnia nam cenne aminokwasy (leucyna, izoleucyna, lizyna, treonina, metionina, fenyloalanina, tryptofan, walina ). Są one niezbędne, a niestety organizm człowieka nie wytwarza ich na własne potrzeby. Warto wiedzieć, że już ok. 10 dkg sera koziego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na białko.

Oczywiście warto jeść sery kozie na zdrowie, ale zwolennicy tego rodzaju nabiału nie szczędzą pochwał również walorom smakowym. Trzeba przyznać, że aromat i smak koziego twarożku, Brie czy Camemberta jest nie do podrobienia. Zapewne jest to w dużej mierze efekt urozmaiconej „koziej diety”, która obfituje w pachnące, zdrowe zioła, trawy, a nawet kwiaty.

Chavroux, czyli sery kozie na każdą okazję

Walorem docenianym przez smakoszy jest także różnorodność rodzajów, smaków i zastosowań sera koziego. Czytamy o tym m.in tutaj –
Kozi ser – dobry dla alergików, znakomity na romantyczną kolację!

Rzeczywiście jest to idealny produkt dla małych i dużych, łasuchów, alergików i osób na diecie odchudzającej. Sprawdzi się w porannej, śniadaniowej kanapce i jako składnik menu na elegancką kolację. Sery kozie dodajemy do sałatek, dipów, sosów, mięs, owoców czy pizzy. Co prawda pizza jest włoska, ale z serów kozich słynie przede wszystkim Francja. Nie bez powodu często używana nazwa tego specjału – chevre, pochodzi właśnie od francuskiej „kozy”. To tłumaczy nam nazwę serków kozich marki Chavroux. W ofercie znajdziemy m.in. bardzo lubiane „piramidki”, czyli serki o kremowej konsystencji znakomite nie tylko jako dodatek do kanapek. Amatorzy klasyki serowej mogą delektować się pleśniowym serem w formie roladki. W tym serku jest wszystko co trzeba – biała delikatna skórka i aromatyczne bogate wnętrze. Nic dziwnego, że zgodnie ze wspomnianym artykułem kozie sery to gwarancja udanego, wykwintnego menu, zdrowej dietetycznej sałatki i pożywnego, wyrafinowanego dania obiadowego.

A jeśli ktoś jeszcze nie czuje się „mocny” w kulinarnych wyczynach na bazie koziego sera, zawsze może posłuchać dobrej rady zawartej w artykule i zajrzeć na stronę producenta serów Chavroux. Znajdzie tu wiele przepisów i pomysłów na pyszne dania na każdą okazję, oczywiście z serem kozim w roli głównej.

- Advertisment -

Służby interweniowały w dwóch zdarzeniach drogowych

Straż Pożarna brała udział w działaniach ratowniczych w dwóch poważnych zdarzeniach drogowych z dnia 24 kwietnia. Karetki przewiozły uczestników do szpitala. Dyżurny Stanowiska Kierowania Komendy...

Europejski Tydzień Szczepień 24-30 kwietnia 2024 r.

Europejski Tydzień Szczepień to inicjatywa Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Powstała w celu podkreślenia znaczenia szczepień. Niestety w ostatnich latach zauważa się coroczny spadek zaszczepionych...

Michał Kirker zapowiada otwarty dialog i współpracę na rzecz miasta

Michał Kirker, wybrany radnym najbliższej kadencji, zapowiada kontynuowanie działań na rzecz mieszkańców i miasta. Michał Kirker udzielił wywiadu naszej redakcji. Opowiada w nim o planach...