Gratulujemy pani Władysławie Leś, która na nasz konkurs kulinarny przesłała swoje propozycje na wigilijny stół. Pani Władysława wygrała bon do Borowej Chaty o wartości 50 zł.
Są to potrawy vege. Polecam szczególnie wegetariański pasztet sojowy z cieciorką.
1. pasztet sojowy z cieciorką, z takiego pasztetu możemy zrobić uszka vega do wigilijnego barszczu.
SKŁADNIKI: soja, cieciorka, 4 jajka, przyprawy majeranek, oregano, bazylia, pieprz itp
WYKONANIE: soje i cieciorkę gotujemy, miksujemy na gładką masę, gdy przestudzi się, dodajemy 4 jajka, przyprawy, wykładamy w formę i zapiekamy w piekarniku. Pasztet można jeść sam, można z chlebem, można zrobić pierogi lub uszka na Wigilię do barszczu. taki farsz jest smaczniejszy i zdrowszy niż tradycyjny kapusta + grzyby
2. sałatka z mandarynek i roszponki z orzechami włoskimi
SKŁADNIKI: roszponka, orzechy, mandarynki. Te składniki mieszamy ze sobą, dodajemy oleju rzepakowego, przyprawy, bazylię
3. ryż z warzywami i kiełkami
doskonały do ryby
SKŁADNIKI: ryż, warzywa i duża ilość kiełek
PRZYGOTOWANIE: po ugotowaniu ryż mieszamy z warzywami i na koniec posypujemy kiełkami, taka potrawa świetnie pasuje do ryby, głównie smażonej
Tradycyjne czy nowoczesne? Dania wigilijne to to, na co oprócz szczególnej atmosfery świąt Bożego Narodzenia, chyba każdy z nas czeka przez cały rok. W każdym tygodniu aż do świąt będziemy publikowali i nagradzali Wasze ciekawe przepisy na dania i wypieki świąteczne. Przesyłajcie je na adres: konkursy.jaw@gmail.com. Na Wasze kolejne przepisy czekamy do poniedziałku 5 grudnia. Zachęcamy do dołączania zdjęć potraw.
*Po odbiór kuponu zapraszamy do redakcji gazety „Co Tydzień”.
** Wysyłając zgłoszenie na konkurs uczestnik oświadcza, że jest autorem przepisu oraz zdjęcia.
[vc_facebook]