wtorek, 16 kwietnia, 2024

Konkurs kulinarny – czekamy na Twoje świąteczne przepisy

Strona głównakonkursyKonkurs kulinarny - czekamy na Twoje świąteczne przepisy

Konkurs kulinarny – czekamy na Twoje świąteczne przepisy

- Advertisement -

Gratulujemy pani Sarze Karwat, która przesłała do nas przepis na tarte inaczej. Pani Sara wygrała bon do Borowej Chaty o wartości 50 zł.

Składniki:

120 g masła w temperaturze pokojowej

2 żółtka

1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki krupczatki

1/2 płaskiej łyżeczki soli

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.  Masło rozetrzeć łyżką lub drewnianą pałką, dodawać po kolei: cukier, żółtka, mąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Można włożyć do lodówki, ale nie trzeba. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia.

Farsz:

250 g piersi kurczaka (1 podwójna)

1 duża cukinia

1 mała czerwona cebula

sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem

Masa jajeczna:

4 jajka

100 ml jogurtu naturalnego

150 ml śmietanki 30 %

sól, czarny pieprz,

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

garść żółtego sera, bądź mozzarelli – 1 opakowanie

płatki chilli

Przygotowanie:

FARSZ: W trakcie, gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz. Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Podsmaż go na patelni doprawiając solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w cienkie talarki.

MASA JAJECZNA: W misce rozmieszaj jogurt, śmietankę oraz jajka. Przypraw do smaku obficie solą, pieprzem, gałką muszkatołową, płatkami chilli i ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę lub żółty ser.

Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, następnie posyp posiekaną czerwoną cebulę i ułóż cukinię zakładając jeden krążek na drugi. Całość zalej masą jajeczną z serem.

Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez kolejne 30 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni. 5 min. przed końcem pieczenia posyp tartę startym serem, najlepiej parmezanem. Po upieczeniu całość możesz posypać ziołami, np. natką pietruszki, bądź posiekana bazylią. Smacznego!

Tradycyjne czy nowoczesne? Dania wigilijne to to, na co oprócz szczególnej atmosfery świąt Bożego Narodzenia, chyba każdy z nas czeka przez cały rok. W każdym tygodniu aż do świąt będziemy publikowali i nagradzali Wasze ciekawe przepisy na dania i wypieki świąteczne. Przesyłajcie je na adres: konkursy.jaw@gmail.com.

borowa chata

*Po odbiór kuponu zapraszamy do redakcji gazety „Co Tydzień”.

** Wysyłając zgłoszenie na konkurs uczestnik oświadcza, że jest autorem przepisu oraz zdjęcia.

[vc_facebook]

- Advertisment -

Protest w sprawie kosztów ogrzewania w SM ,,Górnik”

Maciej Bochenek, prezes zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej ,,Górnik” spotkał się z mieszkańcami, którzy zgromadzili się pod Pawilonem 72 na Podłężu. Lokatorzy protestują w sprawie niedopłat...

Minister Sławomir Nitras: Program budowy Orlików również w Jaworznie

Sławomir Nitras Minister Sportu i Turystki odwiedził Jaworzno. Wizytował na Stadionie Sportowym Victorii Jaworzno, gdzie poruszył temat sportu i zbyt małej liczby obiektów sportowych...

TOZ Oddział Jaworzno zaprasza do sprzątania okolic Kociego Domu

TOZ Oddział w Jaworznie zaprasza wszystkich chętnych do wzięcia udziału w akcji sprzątania z okazji Dnia Ziemi okolic Kociego Domu (ul. Olszewskiego 31). Akcja odbędzie się...