Gratulujemy pani Joannie Łęgowskiej, która na nasz konkurs kulinarny przysłała przepis na: prosto i smacznie, czyli pierogi ze szpinakiem i serem feta. Pani Joanna wygrywa kupon do Borowej Chaty o wartości 50 zł*.
PRZEPIS:
ciasto:
1/2 kg mąki
1 jajko
szklanka wrzątku z łyżka oliwy z oliwek
Ciasto zagniatamy, jeśli trzeba podsypujemy mąką.
farsz:
1 opakowanie szpinaku wrzucamy do garnka z odrobina oliwy z oliwek i smażymy aż się rozpuści. Dodajemy małą czerwoną drobno posieką cebulkę i czosnek. Chwilkę smażymy, na koniec dodajemy 1/2 opakowania sera feta i mieszamy do uzyskania jednolitej, klejącej masy. Dodajemy przyprawy : zioła prowansalskie, paprykę słodką. Czekamy, aż ostygnie.
Pierogi z zimnym farszem zagniatamy. Gotujemy w wrzącej osolonej wodzie z odrobina oliwy. Od wypłynięcia 2 minuty. Sposobów podania jest wiele:
Mój mąż woli z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego, ząbek czosnku miksujemy dodajemy drobno posiekana bazylie i oregano. Syn z roztopionym masłem, a ja z tartym parmezanem.
Smacznego
W tym tygodniu mamy dla Was nowe pytanie konkursowe. Jednym z jesiennych warzyw jest dynia – nie jest kaloryczna i posiada wiele witamin niezbędnych dla organizmu, m.in. witaminę A, która zadba o nasz wzrok, włosy, skórę i paznokcie czy witaminę B11. Jakie są Wasze pomysły na wykorzystanie dyni w kuchni?
Czekamy na Wasze przepisy (mogą być także dołączone zdjęcia) do 26 września. Przepisy wyślijcie na adres: konkursy.jaw@gmail.com. Zwycięzcę nagradzamy kuponem do Borowej Chaty o wartości 50 zł!
* po odbiór nagrody zapraszamy do redakcji gazety „Co Tydzień”.
[vc_facebook]