Jak powstaje chleb, jak wygląda piekarnia od kuchni, co sprawia, że chleb jest pyszny i ma chrupiącą skórkę? Na te pytania odpowiedzi szukali młodzi piekarze – uczniowie szkoły podstawowej, którzy odwiedzili piekarnię Bigaj.
W tym roku piekarnia Bigaj obchodzi jubileusz 25-lecia istnienia. Dla właściciela piekarni, pana Stanisława Bigaja, praca w piekarni jest pasją oraz całym życiem, dlatego chętnie zaprasza do siebie dzieci i młodzież. Wspólne warsztaty są okazją do opowiedzenia historii tego miejsca, a przede wszystkim do pokazania dzieciom, jak powstaje chleb.
Zobacz także: 25-lecie piekarni Bigaj
Kiedy już dzieci wysłuchały ciekawych opowieści i zwiedziły piekarnie, zabrały się do przygotowywania chleba. Była to dla nich ogromna frajda. Pod okiem doświadczonych piekarzy na początku przygotowały ciasto, z którego następnie powstawały bułeczki. Młodzi piekarze wykazali się ogromną wyobraźnią, formując z ciasta różne kształty. Praca w piekarni spodobała się małym odkrywcą, tak bardzo, że niektórzy z nich zapewniali, że w przyszłości zostaną piekarzami.
Pierwsze wypieki dzieci docenił także pan Stanisław, który wypatrzył już kilka piekarniczych talentów. Młodzi piekarze także dobrze wiedzą, jaki chleb jest zdrowy – sami zdecydowali z jakiej mąki powstaną ich wypieki. Z pewnością czas spędzony w piekarni dzieci zapamiętają na długo.
Więcej zdjęć z wizyty dzieci w piekarni już w najbliższym numerze gazety „Co Tydzień” (środa, 28 września).
[vc_facebook]