Przez kilka dni w Jaworznie gościli pielgrzymi z różnych stron świata, którzy przyjechali do Polski na Światowe Dni Młodzieży. Przygotowano dla nich liczne atrakcje. Podsumowaniem ich pobytu był koncert finałowy na jaworznickim rynku.
Koncert został poprzedzony rozstrzygnięciem konkursu kulinarnego na potrawę regionalną. Panie z ośmiu zespołów śpiewaczych przygotowały tradycyjne potrawy, oczywiści według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Każdy mógł spróbować m.in. kluski tlone, cieciorkę, wodzionkę, kluski kładzione i groch z kapustą.
Na rynek licznie przybyli mieszkańcy, którzy wspólnie bawili się z pielgrzymami. Pielgrzymi z Ghany po raz kolejny porwali mieszkańców do tańca. Najpierw wystąpili na scenie, później bawili się na rynku wspólnie z jaworznianami.
Zdecydowanie to właśnie oni zapiszą się w pamięci, jako najbardziej roztańczona i rozśpiewana grupa pielgrzymów, która gościła w Jaworznie.
Na scenie zaprezentowały się także zespołu śpiewacze. Niektóre nie tylko przygotowały swoje potrawy, ale także o nich śpiewały. Mieszkańcy i zagraniczni pielgrzymi mogli podziwiać także piękne rękodzieła naszych rodzimych twórców. Jury stanęło przed trudnym wyborem najlepszej potrawy. Jak podkreślała Iwona Brandys z Muzeum Miasta Jaworzna, w Jaworznie przywiązuje się bardzo dużą uwagę do zachowywania i kultywowania lokalnej tradycji.
Najlepszą potrawą tegorocznego konkursu zostały kluski kładzione przygotowane przez zespół śpiewaczy Dąbrowianki.
Na zakończenie Festiwalu Smaku na rynku wystąpił mi.n. Kuba Fedak z zespołem oraz Jan Trebunia – Tutka z góralami.
W poniedziałek pielgrzymi wyruszyli do Krakowa na spotkanie z papieżem Franciszkiem.