czwartek, 28 marca, 2024

Laury dla piekarni Bigaja

Strona głównaBiznesLaury dla piekarni Bigaja

Laury dla piekarni Bigaja

- Advertisement -

Tytuł „Firmy z jakością” przyznany przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach otrzymała piekarnia Stanisława Bigaja, jako jedna z 18 firm na Śląsku. Uroczystość wręczenia tytułu odbyła się w sobotę, 23 kwietnia podczas XXIII Gali Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Domu Muzyki i Tańca w Zabrzu.

Stanisław Bigaj jest piekarzem w pierwszym pokoleniu. W 1991 roku rozpoczął działalność gospodarczą. Dziś, po 25 latach istnienia, firma nazywa się po prostu „Piekarnia u Bigaja”.

Dwa lata temu otrzymał tytuł „Firma z Przyszłością”. Jego następcy tak się tym przejęli, że niebawem na świat przyszło trzecie pokolenie piekarzy. W piekarni pracuje cała rodzina. Lidia Bigaj-Krzemińska oprócz wychowywania córki prowadzi dokumentację wewnętrzną zakładu, której niestety jest coraz więcej oraz pomaga sprzedać wyprodukowane pieczywo. Zięć, Grzegorz Krzemiński jest pracownikiem z ponad 20-letnim stażem w jego piekarni.

Dlatego panu Stanisławowi łatwiej jest wszelkie nowości technologiczne wspólnie dopasować do obowiązującej w tym zakładzie tradycji. Każdą zdobytą nowość technologiczną zawsze poprzedzają próbnym wypiekiem i dokładną oceną organoleptyczną produktu. Efekty takiego postępowania są widoczne w stale zwiększającym się zapotrzebowaniu na tego rodzaju wyroby.

Doliczając do jubileuszu 25-lecia istnienia na rynku, przypadające 70. urodziny pana Stanisława i perspektywę przetrwania tej typowo rodzinnej piekarni, stwierdził, że dla takich chwil warto żyć. A że nie samym chlebem człowiek żyje, jak mawia, zajmuje się także współpracą z ośrodkami opiekuńczo-wychowawczymi, szkołami i przedszkolami z terenu miasta. W swoim zakładzie przyjmuje wycieczki przedszkolaków, dzieci szkolnych oraz młodzieży starszej. Zwiedzający mają wtedy okazję zobaczyć z bliska, na czym tak naprawdę polega praca piekarza i jak długa droga jest od „ziarenka do bochenka”. Sponsoruje też wiele innych organizacji czego potwierdzeniem są różnego rodzaju uznania.

10 KOMENTARZE

  1. Ha! Brawo! Jeśli chleb to u Bigaja! Pana Bigaja można spotkać gdy dostarcza chleb do stoiska na Manhattanie 🙂 Sympatyczny, zawsze w dobrym humorze 🙂 W sumie ma z czego się cieszyć, robi pyszne pieczywo 🙂

- Advertisment -

Młodzieżowa Rada Miasta Jaworzna wybrała Prezydium

Podczas II Sesji Młodzieżowej Rady Miasta Jaworzna, która odbyła się w środę, radni dokonali wyboru Prezydium. W Sali Obrad Urzędu Miejskiego w środę, 27 marca...

Policja apeluje o bezpieczną Wielkanoc

Policjanci z Komendy Miejskiej Policji w Jaworznie apelują o zachowanie bezpieczeństwa podczas Świąt Wielkanocnych. Zwracają uwagę na bezpieczną podróż, zakupy, zabezpieczenie mieszkania oraz zachowania...

Gdzie znów nie świecą latarnie?

Jeden z mieszkańców zgłosił się do naszej redakcji z problemem nieświecących latarni na Deptaku Zdzisława Krudzielskiego w Szczakowej. Od pół roku interweniuje w tej...