Dostępne na rynku naczynia do gotowania oferują niemało możliwości wyboru. Różnią się pod względem wykorzystanego tworzywa, kształtu, zastosowanej powłoki. Zależy nam nie tylko na ich wytrzymałości i odporności na uszkodzenia, ale i nieprzywieraniu potraw. Dlatego tak często skupiamy się na poszukiwaniu najlepszej powłoki. Coraz większą furorę robi powłoka ceramiczna. Sprawdź, dlaczego.
Na sam początek ustalmy – powłoka ceramiczna nie jest tym samym, co choćby teflon. Niezbędna jest tutaj choćby minimalna ilość tłuszczu – w przeciwnym razie ciężko będzie rozgrzać patelnię do odpowiedniej temperatury. Jeśli nie zastosujemy choć kilku kropli oleju czy oliwy, możemy narazić ją na utratę jej właściwości. Odpowiednio potraktowane naczynie zadba, by żywność nie przywierała do powierzchni, a przy tym zminimalizuje ryzyko przypalenia.
Ograniczenie czasu przygotowania potraw
Co równie istotne, przyrządzanie potraw w naczyniach wykorzystujących powłokę ceramiczną, może być znacznie krótsze. Takie garnki idealnie przewodzą oraz rozprowadzają ciepło. Dzięki ograniczonemu czasowi przygotowywania posiłku, nie tylko zachowujemy jego właściwości, ale i ograniczamy zużycie energii.
Zachowanie smaku i właściwości żywności
Kolejną zaletą takich naczyń jest bez wątpienia możliwość przygotowywania w nich posiłków, które zachowują najważniejsze swoje walory. Przyrządzana żywność jest wręcz bardziej soczysta, zachowuje więcej minerałów i witamin, a dzięki temu nie traci swojego wyrazistego smaku i aromatu.
Odporność na wysokie temperatury
Duże znaczenie ma także wysoka odporność takiej powłoki. Wytwarzana w zaawansowanym technologicznie procesie produkcji, odporna jest na wysokie temperatury, ale i ich zmiany. O jej wytrzymałości świadczy także odporność na zadrapania i korozję.
Łatwość czyszczenia
Gładka powłoka ceramiczna pozwala też na bardzo łatwe jej czyszczenie oraz pielęgnację. Resztki pożywienia łatwo usuwa się przy użyciu nawet samej gorącej wody. Naczyń tych nie trzeba specjalnie namaczać i szorować, co mogłoby przecież skutkować uszkodzeniem powierzchni.
Uniwersalność zastosowania
Jeszcze inną zaletą naczyń z ceramiki jest uniwersalność ich zastosowania. Spokojnie można przyrządzać w nich potrawy zarówno na kuchenkach gazowych, elektrycznych, płytach ceramicznych czy w piekarnikach. Dodatkowo, po przyrządzeniu, potrawy są w stanie zachować ciepło nawet przez godzinę!
Bezpieczeństwo dla zdrowia
Bez wątpienia dużą zaletą naczyń tego typu jest też fakt, iż nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie. Dotychczas chętnie polecaną powłoką był teflon eliminujący konieczność użycia tłuszczu. Z czasem jednak zaczęto doszukiwać się w tym tworzywie szkodliwych składników. Z tego względu znacznie lepszym rozwiązaniem okazały się być garnki i patelnie ceramiczne, które reklamuje się dziś jako produkty wpływające na zachowanie dobrego zdrowia. Naturalna powłoka nie zawiera bowiem szkodliwych substancji, takich jak między innymi PTFE czy PFOA. Sprawdźcie! https://www.bellodecor.com.pl/silit