piątek, 29 marca, 2024

O  wielkanocnych babach i żurkach

Strona głównaBez kategoriiO  wielkanocnych babach i żurkach

O  wielkanocnych babach i żurkach

- Advertisement -

Tradycja wypiekania wielkanocnych bab drożdżowych sięga w Polsce XVII wieku. Staropolskie przepisy wyrabiania bab podają skład na 80 jaj i odpowiednio dużych ilości pozostałych składników. Drożdże powinny być świeże, odstawione do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do bab dodawano ceniony i bardzo drogi szafran. Radzono ostrożne wyjmowanie bab z pieca, bowiem „najmniejsze strzęśnienie ciasta mogło zrobić zakalec”.

Aby baba się nie zgniotła, należało wyrzucić ją z formy na poduszkę. Rodzinny przepis na wielkanocną babę podaje pani Anna Głowacz z Księgarni w Rynku Głównym.

Babka drożdżowa – porcja na dwie babki

Składniki na rozczyn: 10 dag drożdży, 5 płaskich łyżeczek cukru, 10 czubatych łyżeczek mąki, ciepłe mleko
Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką, mlekiem (mleka tyle, aby uzyskać rozczyn o gęstości śmietany). Stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Składniki na ciasto: 1 kg mąki tortowej, 8-10 żółtek, 30 dag cukru, cukier waniliowy, 30 dag masła, szczypta soli, 1/2 l mleka, skórka pomarańczowa
Mąkę przesiać, aby była puszysta, masło roztopić w garnuszku, ostudzić, żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, do przesianej mąki dodać rozczyn, szczyptę soli, utarte żółtka, mleko, masło. Wyrobić dobrze, aby ciasto odchodziło od dłoni. Dodać skórkę pomarańczową. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu aż podrośnie. Formę na babę posmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto włożyć do wysokości 1/2 formy. Postawić w ciepłym miejscu i poczekać aż znowu podrośnie. Piec w temp. 180 – 200 stopni. Upieczona babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Żurek jest daniem, którego na wielkanocnym stole zabraknąć nie może. Podawany jest
z ziemniakami okraszonymi stopiona słoniną lub boczkiem, kiełbasą lub gotowanym jajkiem. Przepis na żurek podaje Jadłodajnia Miejska na Zaciszu.

Żur z kiełbasą, pieczarkami i jajkiem (na 10 porcji)
Składniki: wywar mięsno-warzywny 2 l, żur 0,5l, śmietana 30% 0,10l, smalec 50g, kiełbasa podwawelska 300g, pieczarki 250g, cebula 100g, jajka 10szt, sól, pieprz, maggi, majeranek
Sposób przygotowania: wywar zagotować, do tego dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, przesmażone na smalcu pieczarki (pokrojone uprzednio w plasterki) z cebulą pokrojoną w kostkę. Całość gotować na małym ogniu przez około 20 min. Następnie wlać żur (zakwas z mąki żytniej) i przyprawy do smaku, jeszcze pogotować. Na koniec zabielić śmietaną i zagotować. Podawać z jajem ugotowanym na twardo.
Jadłodajnia z Zacisza podaje też przepis na ćwikłę. Z rozmachem tez na 10 porcji.

Ćwikła z chrzanem
Składniki: buraki 2 kg, chrzan tarty 100g, ocet 80g, cukier 30g, sól.Sposób przygotowania: umyte buraki czerwone zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania na około 2 godz. Ugotowane studzimy i obieramy ze skóry, następnie ścieramy na tarce (drobnej).

Do tak przygotowanych buraczków dodajemy chrzan tarty ze słoika, ocet, cukier i sól do smaku.
Całość dobrze wymieszać.

Jadłodajnia Miejska w Jaworznie życzy Państwu smacznego!!!!

oprac. Ela Bigas

- Advertisment -

Wielki Piątek w rozważaniach ks. Mirosława Toszy

Wielki Piątek jest dla chrześcijan dniem zadumy nad śmiercią Chrystusa na krzyżu. To jedyny dzień w roku, w którym nie odprawia się nabożeństw. Wierni...

Z Geosfery znikły parkometry. Parking stał się bezpłatny

Z parkingu na Geosferze zostały usunięte parkometry, a parking dla odwiedzających znowu stał się bezpłatny. Z dwóch parkingów na Geosferze w Jaworznie zostały usunięte parkometry...

Nowa lodziarnia w Jaworznie

W Jaworznie powstała nowa lodziarnia. Dziś na Rynku nastąpiło wielkie otwarcie lodów ,,KarmeLove", które przyciągnęły wiele mieszkańców, jak i osób odwiedzających nasze miasto. Na Rynku...