czwartek, 18 kwietnia, 2024

Jak dobierać wino do dania

Jak dobierać wino do dania

- Advertisement -

Picie wina do obiadu czy kolacji wywodzi się z Włoch, Francji bądź Hiszpanii. I choć nie jest to Polską tradycją wino na naszych stołach pojawia się coraz częściej. Jednak przed jego podaniem zastanawiamy się, które najlepiej będzie pasowało do przyrządzonej przez nas potrawy.

Jeszcze niedawno zasada była bardzo prosta, białe wino podawane było do jasnych mięs, czyli ryb i drobiu. Czerwone idealnie komponowały się z mięsem czerwonym, czyli wołowiną, dziczyzną czy też wieprzowiną. Taka zasada jednak przestaje już obowiązywać. Dzieje się tak, ponieważ każdy sklep z winami oferuje nam coraz więcej możliwości i coraz więcej gatunków wina. Podobnie, gdy kupujemy przez internet, sklep z winami online zaoferuje ciekawsze propozycje, niż którykolwiek sklep spożywczy.

Mamy do wyboru wina białe, czerwone, różowe, musujące oraz wiele innych. Coraz bogatsze i bardziej wymyślne staja się też nasze dania, bardzo często sięgamy po specjalności różnych kuchni np., chińskiej, azjatyckiej, włoskiej a nawet azjatyckiej. Dlatego przy tak szerokim wachlarzu win oraz różnorodnych potraw coraz ciężej jest nam dobrać takie, które będzie odpowiadało i pasowało do naszej potrawy. Jednak warto kierować się zasadą, że najlepsze połączenia to takie, które najlepiej nam odpowiada. Jednak jak już było wspominane warto pamiętać o tym, że do potraw z drobiu podajemy wino białe bądź różowe, lekkie wino czerwone pasuje do drobiu tylko wówczas, kiedy jest on smażony bądź pieczony.

Jeżeli chodzi o cielęcinę i wieprzowinę to najlepszym rozwiązaniem będzie lekkie czerwone wino, w zależności od podania potrawy wino może być nieco cięższe. Chcąc wybrać odpowiednie wino do wołowinę i dziczyzny, wybór jest prosty w ciemno należy postawić na ciężkie aromatyczne wino czerwone. Często mamy problem z wyborem odpowiedniego wina do makaronów, najlepszym rozwiązaniem będzie czerwone wytrawne wino włoskie. Natomiast, jeżeli chodzi o ryby i owoce morza, najlepiej postawić na białe wino, choć w zależności od podania dania możemy także postawić na wino różowe. Częstszym dylematem jest połączenie wina z deserem, w tym przypadku należy sugerować się tym, że wino nie może być słodsze od deseru jednak najlepiej w ogóle nie łączyć go z deserem.

- Advertisment -

Donald Tusk i Piotr Duda na finiszu poparli kandydatów

Ostatnie dni kampanii wyborczej w Jaworznie to gorący okres. W politycznej grze pojawili się politycy, którzy wyrazili swoje poparcie dla kandydatów przed drugą turą...

Zawodnicy klubu Fighting Jaworzno z medalami na mistrzostwach Polski

W dniach 12-14.04.2024 roku w Będzinie odbyły się Mistrzostwa Polski w Kickboxingu. Zawodnicy Klubu  „Fighting Jaworzno” realizując zadanie pod nazwą „ Kickboxing dla każdego”- które...

Szóste spotkanie z cyklu „Z Historią na Ty”

Muzeum Miasta Jaworzna zaprasza na szóste spotkanie z cyklu z „Z Historią na Ty”. Jest to jednocześnie ostatnia część z trylogii dotyczącej tzw. obozu...