Środowiskowy Hufiec Pracy w Jaworznie zorganizował warsztaty kulinarne połączone z konkursem „Mistrz Finger food”. Czymże jest finger food? Niczym innym jak jedzeniem, które spożywa się za pomocą rąk, bez użycia sztućców. Dzieci uczestniczące w warsztatach miały więc pełne pole do popisu. Przygotowywały między innymi kanapki i koreczki. Do wyboru było sporo składników. Można było korzystać z różnego rodzaju serów, szynki, było sporo warzyw oraz owoców.
Warsztaty miały na celu nie tylko rozwijanie pasji kucharskiej wśród najmłodszych, ale także zakrzewienie w nich nawyków zdrowego odżywiania. I to przynosi skutek, bo dzieci doskonale wiedzą, co należy spożywać, aby odżywiać się zdrowo.
Na koniec warsztatów każde z dzieci dumnie zaprezentowało swoje potrawy. Nie zabrakło pamiątkowych zdjęć w czapce kucharskiej oraz fartuchu. Jury, które oceniało przygotowane smakołyki nie miało łatwego wyboru. Ostatecznie zdecydowano, że wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymają wyróżnienia.